Gemeente heeft aandacht voor behoefte aan woonwagenstandplaatsen

Wethouder Tom Horn wil dat de behoefte aan woonwagens onderdeel is van het onderzoek naar alle woonvormen in Haarlemmermeer. “De gemeente gaat in de nabije toekomst opnieuw een schaalsprong maken van circa 20.000 woningen en daarbij moet ook de behoefte aan woonwagenstandplaatsen meetellen.”

Meer vakken nodig

Wethouder Horn reageert met dit statement op het onderzoek naar de behoefte aan standplaatsen dat is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Sinti, Roma en Woonwagenbewoners (VSRWN). Het onderzoeksrapport is hem gisteren overhandigd door voorzitter Sabina Achterbergh. Volgens haar zijn er twee keer zo veel vakken nodig als de huidige 46. Ze adviseert de gemeente Haarlemmermeer om minstens 113 extra standplaatsen te creëren. Het vrijkomen van standplaatsen in de komende dertig jaar als gevolg van het overlijden van de hoofdhuurder is bij lang na niet voldoende om aan de vraag tegemoet te komen, stelt zij.

Niet bijzonder

De situatie die VSRWN in Haarlemmermeer heeft aangetroffen, is bepaald niet bijzonder “Dat is het landelijke beeld. Al jarenlang komen er in gemeenten een standplaatsen bij. Er wordt een uitsterfbeleid gevoerd.’’ Voor het onderzoek is Achterbergh met een team alle woonwagens in de polder af geweest. 84 procent heeft meegewerkt. Wethouder Tom Horn spreekt zijn waardering uit voor het onderzoek dat hij er “gedegen” uit vindt zien. Hij bestrijdt echter dat de gemeente een uitsterfbeleid voert. “Er is geen beleid om plekken weg te halen. Het onderzoek laat wél zien dat de behoefte groter is dan het aanbod”, aldus Horn.

Reacties