170.714 bollen voor Nationaal Monument MH17

Artist-impression van Robbert de Koning landschapsarchitect
Artist-impression van Robbert de Koning landschapsarchitect
Foto:

Vrijdag 24 november worden in totaal 170.714 bloembollen geplant op het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. De bloembollen van het gewas Chionodoxa geven in het voorjaar het Monument een paarsblauwe gloed. De Nederlandse naam is sneeuwroem.

Het aantal verwijst naar 17 juli 2014, de datum van de ramp met vlucht MH17 waarbij 298 mensen het leven lieten.

Donatie

De bloembollen zijn een donatie van Nederlandse handelsbedrijven in bloembollen, verenigd in iBulb . Op deze manier willen de bedrijven hun betrokkenheid tonen bij de slachtoffers. iBulb houdt zich bezig met het uitvoeren en financieren van promotie, technisch onderzoek en het markttoegankelijk maken van bloembollen, bolbloemen en bollen op pot.

Bomen

Het Nationaal Monument MH17 is een verhoogd grondlichaam in de vorm van een reusachtig herdenkingslint waarop 298 bomen zijn geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers. In het gras onder deze bomen worden de bloembollen geplant. Dit geschiedt grotendeels machinaal. Op plaatsen waar de machines niet kunnen komen, planten vrijwilligers, verenigd in de Vrienden van het Monument MH17, de resterende bolletjes. Er is gekozen voor sneeuwroem omdat deze bolletjes goed geschikt zijn voor de grondsoort en hierdoor jarenlang terugkomen.

Sierappels

Het Nationaal Monument MH17 is op 17 juli 2017 door ZKH Willem Alexander in gebruik gesteld. De bomen zijn zodanig gekozen dat er in ieder jaargetijde iets bijzonders is te zien of te beleven. Op dit moment bieden de grote hoeveelheden sierappels een bijzondere aanblik.

Cookieinstellingen