Brandweer Schiphol vervangt vloot crashtenders

Foto: Rosenbauer

Schiphol heeft dertien nieuwe crashtenders besteld. De blusvoertuigen moeten vanaf eind volgend jaar aan de luchthavenbrandweer worden geleverd. De huidige vloot brandweerwagens is na vijftien jaar aan het einde van zijn levensduur.

De crashtenders hebben een capaciteit van 13.000 liter water, 1.600 liter schuim en 250 kilo poeder, die in korte tijd heel precies over een brandhaard kunnen worden gespoten.

Supersnel

De nieuwe voertuigen wegen ruim 48.000 kilo, zijn veertien meter lang en ruim drie meter breed en accelereren in 23 seconden naar tachtig kilometer per uur. Daardoor behoren ze tot de grootste en snelste brandweervoertuigen van Nederland en zijn ze overal op het landingsterrein binnen drie minuten ter plaatse.

Brandveiligheid

Crashtenders worden met name bij luchthavens ingezet voor de bestrijding van vliegtuigincidenten. Het bestrijden van een vliegtuigbrand is specialistisch werk. De brandweer moet snel ter plaatse zijn met het juiste materieel. De voertuigen kunnen rijden en blussen tegelijk, waarbij grote hoeveelheden blusmiddel in korte tijd ingezet wordt. Met de aanwezige bluscapaciteit voldoet Schiphol aan de zwaarste eisen en mogen de grootste vliegtuigen zoals de Boeing 747 en de Airbus A380 gebruik maken van de luchthaven.

Overleefbare situatie

De voertuigen hebben een 8×8 aandrijving, zijn speciaal voor Schiphol uitgerust met de modernste blustechnieken en zijn daarnaast zeer snel en hebben een uitstekende terreinvaardigheid. Het brandweerpersoneel kan een brand vanuit het voertuig bestrijden en bijvoorbeeld een landingsgestelbrand of een motorbrand daardoor makkelijker en veiliger blussen. Dit vergroot de veiligheid voor het brandweerpersoneel. Ook is het mogelijk om de romp van een vliegtuig te doorboren, daar een waterscherm aan te leggen en hierdoor een overleefbare situatie voor passagiers te creëren, een brand in een cargodek of op een andere mogelijke locatie te blussen.

De nieuwe voertuigen worden gebouwd bij de gerenommeerde bouwer van Crashtenders Rosenbauer uit Oostenrijk.

Reacties