Restaurant Vork en mes gaat dicht

Het karakteristieke restaurant aan de Haarlemmermeerse Bosplas
Het karakteristieke restaurant aan de Haarlemmermeerse Bosplas
Foto:

Eind van dit jaar stopt Jonathan Karpathos met zijn restaurant ‘Vork en mes’ in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp. Dat meldt de topkok in  een Facebook bericht.

Karpathos, inmiddels 40, startte 10 jaar geleden met het restaurant in het voormalige Haarlemmermeer paviljoen op de Floriade in de polder. D kok specialiseerde zich in gerechten met Nederlandse groenten. Steeds vaker gebruikte hij ook groenten uit de regio. Zo betrok hij van biologische borgboerderij de Landyn. Daarnaast richtte hij in Amstelveen een eigen kas in – Kwekerij Eerlijke Oogst – waar hij groenten kweekt voor zijn bijzondere recepten.

Nieuw hoofdstuk

Karpathos schreef ondertussen 2 kookboeken. Hij opende daarnaast met een partner in Amsterdam een tweede restaurant. “Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven”, verklaart Karpathios zijn stap. “In 2018 ga ik uitsluitend open voor besloten evenementen. Bovendien versterk ik de samenwerking met Edel. Ik ga food en entertainment ga verbinden op verschillende locaties. Zijn restaurant gevestigd in de Hydropier van Asymptote Architects uit New York, is te boeken voor besloten diners en events. ‘Mijn catering vind je ook terug in het Sieraad in Amsterdam, de ArenA in Amsterdam en er staat nog een bijzondere locatie aan te komen waar ik nu nog niets over mag zeggen.”

Wars van routine

“De mensen die mij beter kennen weten dat ik nooit stil zit en ik niet gelukkig wordt van routine. Ik heb in Vork en mes gedaan wat ik wilde laten zien. Heb met mijn keuken een voorbeeld gegeven wat het is om de natuur je menu te laten bepalen. Waar het 10 jaar geleden ondenkbaar was groente een hoofdrol te geven, is dit steeds meer gemeengoed geworden”, aldus de ondernemer en kok tegenover een vakblad.”Vol trots serveren wij tot het eind van het jaar uitsluitend een menu met de klassiekers van de kaart, onze hoogtepunten van 10 jaar Vork & Mes.”

Cookieinstellingen