Centrum voor Duurzaamheid schenkt 100 regentonnen

Foto:

Basisscholen, sportverenigingen en buurthuizen in Haarlemmermeer kunnen zich via de website van Haarlemmermeer Waterproof aanmelden voor een gratis regenton. De eerste 100 aanvragen worden ingewilligd en krijgen reactie met meer informatie.

NMCX Centrum voor Duurzaamheid startte eerder dit jaar met de campagne ‘Haarlemmermeer Waterproof’. Vijf basisscholen ontvingen toen een regenton inclusief aansluiting op de regenpijp. De belangstelling voor het project was echter vele malen groter. vandaar dat nu liefst 100 exemplaren beschikbaar zijn.

Versteende gebieden

De regentonnen worden weggegeven vanuit het project Haarlemmermeer Waterproof. Dit is een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer en NMCX Centrum voor Duurzaamheid, samen met een groeiend aantal partners. “Samen hebben we een doel: Haarlemmermeer bestand maken tegen de steeds vaker voorkomende hevige regenval én het gratis regenwater beter benutten”, aldus Erna Krommendijk, projectleider Haarlemmermeer Waterproof bij NMCX. In zogenaamde ‘versteende’ gebieden van Haarlemmermeer is veel steen en weinig groen te vinden. Het water kan hierdoor niet weg, en dit zorgt voor veel overlast en schade. Op de website www.haarlemmermeerwaterproof.nl staat meer informatie en voorbeelden voor een waterproof omgeving.

Waarom een regenton?

Door de toenemende heftige regenbuien wordt het steeds belangrijker om onze omgeving waterproof in te richting. Bij flinke plensbuien op verharde oppervlaktes kan wateroverlast ontstaan.

Het versteende oppervlak kan groener worden ingericht zodat er een spons wordt gecreëerd die het water een tijdje vasthoudt. En de regenpijp kan in plaats van op het riool worden aangesloten op een regenton. Zo wordt het riool minder belast met het schone regenwater. Het water dát je opvangt kun je nuttig gebruiken, onder andere om planten te besproeien, of ramen mee te wassen. Een regenton kan niet al het regenwater dat op het dak valt opvangen, maar iedere druppel telt. En het heeft een belangrijke functie voor bewustwording. “We hopen dat deze actie bewoners van Haarlemmermeer aanzet zelf een regenton aan te schaffen”, aldus Erna Krommendijk.

Cookieinstellingen