Jong Leren heeft personele bezetting voor komend schooljaar rond

De basisscholen voor confessioneel onderwijs in Haarlemmermeer verwachten voor komend schooljaar geen problemen in de personele bezetting.

Onlangs sloegen schoolleiders elders in het land alarm omdat ze vreesden bij aanvang van het nieuwe schooljaar niet voldoende leerkrachten voor de klassen te kunnen inzetten. Als oorzaken werden genoemd de teruglopende instroom van studenten naar de pabo’s en financiële beperkingen. Ook de vergrijzing van het lerarencorps gaat het onderwijs parten spelen.

Vacatures ingevuld

Stichting Jong Leren heeft 29 scholen in de gemeenten Aalsmeer, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede, Zandvoort en Bloemendaal. Voorzitter van het college van bestuur, Paul Bronstring, zegt desgevraagd vertrouwen te hebben dat alle vacatures deze zomer tijdig en naar behoefte zijn ingevuld als 4 september de scholen weer van start gaan.

Uitdaging

Voor de komende jaren verwacht Bronstring zeker problematiek. “Het landelijke beeld gaat ook aan Haarlemmermeer niet voorbij”, zegt hij. “Er is wel een daling van het aantal leerlingen voorzien, maar daarnaast zijn er ook weer forse bouwplannen in de gemeente. Dat heeft weer een tegenovergesteld effect. Per saldo verwacht ik dat de behoefte aan leerkrachten niet veel minder zal worden, maar het potentieel van leerkrachten neemt wel af. Kortom: we hebben een uitdaging.”

Regionale verschillen

Het ministerie van Onderwijs verwacht dat in 2020 er een tekort is van ruim 4000 leraren. Dat tekort loopt naar 10.000 in 2025. De tekorten verschillen per regio, in de randstad zijn de problemen het grootst. Maar in het oosten en noorden van het land zijn regio’s waar leraren juist moeilijk werk vinden.  Het ministerie ziet meerdere oplossingen voor het lerarentekort; als meer studenten kiezen voor de lerarenopleiding en die succesvol afronden dan zijn er meer leraren beschikbaar. Daarnaast wil het ministerie zijinstromers aansporen om voor het onderwijs te kiezen.

Cookieinstellingen