Gelekte plannen HollandWorld blijken zeer prematuur

HollandFlowerWorld, onderdeel van HollandWorld
Foto: IDS

Hoe concreet zijn de plannen voor HollandWorld in Park21 nou eigenlijk precies? En in welke mate is de gemeente Haarlemmermeer al betrokken?

Die vragen dringen zich op nadat de initiatiefnemers, tegen de afspraken met Haarlemmermeer in, wereldkundig maakten wat ze in het gebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep van plan zijn.

Faciliteiten

In het themapark moet de geschiedenis van Nederland worden gepresenteerd aan internationale toeristen. De strijd tegen het water, de Hollandse kunstgeschiedenis, de unieke bloemenkennis (van de regio Aalsmeer) en Nederland in wintertijd worden als culturele elementen gecombineerd met een prettige verblijfsgelegenheid voor bezoekers. Er is sprake van duizenden hotelkamers en dertig van de beschikbare 65 hectare tussen de Rijnlanderweg en de Hoofdweg is gereserveerd voor het parkeren van auto’s van bezoekers, voor zover ze niet met shuttlebussen uit Amsterdam en vanaf Schiphol worden aangevoerd. Ook is er sprake van een groot evenemententerrein dat geschikt kan zijn om Mysteryland in de toekomst verder te laten groeien.

Vertrouwelijk

Zo concreet als het lijkt is het nog niet, verklaarde Hans van Driem namens initiatiefnemer IDS desgevraagd tegenover het Haarlems Dagblad. “De plannen voor HollandWorld in Park21 verkeren nog in het allereerste begin van de planningsfase.” Waar de krant onlangs uitpakte met het hele verhaal, verkeert HollandWorld in werkelijkheid nog in het beginstadium. B en W van Haarlemmermeer hebben die opzet vertrouwelijk gedeeld met de gemeenteraad. Op steunfractielid Koos de Vries (CU/SGP) na, die zich per ongeluk tijdens een informatieve raadssessie over Park21 liet ontvallen, dat er plannen zouden zijn voor de ontwikkeling van minimaal 11 hotels. Hij werd direct terecht gewezen. Maar HollandWorld heeft, om investeerders te interesseren, zelf wel de plannen vrij gedetailleerd op een website wereldkundig gemaakt.

Nuancering

Waar de website rept van acht miljoen bezoekers per jaar, zegt Van Driem nu tegen het HD, dat het aantal verwachte bezoekers in de eerste fase slechts vier miljoen bedraagt, inclusief de hotelgasten. Ook de suggestie dat al diverse bedrijven en intentieverklaring zouden willen tekenen voor een lange termijn samenwerking’ nuanceert Van Driem dit tot: “Deze potentieel geïnteresseerde bedrijven zijn géén investeerders en de genoemde bedragen hebben betrekking op de sponsoring van nevenactiviteiten van het project.’’

Geen bijdrage

B en W van Haarlemmermeer benadrukken in een reactie in het HD, dat de 10,5 en de 1,95 miljoen euro die de gemeente in Park21 steekt, niet zijn bestemd voor het themapark. Dit leisure-concept zal financieel geheel zichzelf moeten bedruipen. Op de website van HollandWorld wordt gesuggereerd dat de gemeente Haarlemmermeer met deze miljoeneninvestering als lokale overheid het vertrouwen uitspreekt in HollandWorld. (Bron: HD)

Reacties