Raad akkoord met budget Visie Ringdijk

Het ziet ernaar uit, dat de gemeenteraad de voor de Ringdijk en Ringvaart benodigde 4,2 miljoen euro op tafel legt. Dat is af te leiden uit het debat van donderdagavond. Met dit geld willen burgemeester en wethouders de verkeersveiligheid en de leefbaarheid vergroten en de toeristische en recreatieve potenties benutten. Donderdag 18 mei wordt gestemd over de Visie Ringdijk en Ringvaart.

Chicanes

De meeste fracties dringen aan op een snellere uitvoering van de plannen en op meer handhaving. Meer snelheid omdat, zoals verschillende vertegenwoordigers van de dorpen langs de dijk stelden, ze al zo lang wachten en er op de dijk erg veel ongelukken gebeuren. Ook werd gepleit voor meer handhaving. De vrees bestaat dat met slechts herinrichtingen en het verwijderen van de wegversmallingen op de Ringdijk – de veelbesproken chicanes – de verkeersveiligheid er niet beter op wordt.

Participatie

Volgens verantwoordelijk wethouder Derk Reneman (Verkeer en Vervoer) heeft de gemeente niet alle touwtjes zélf in handen als het gaat om het tempo van uitvoeren en handhaving. “We zijn gehouden aan de planning van het Hoogheemraadschap van Rijnland,” aldus de wethouder. “Anders moeten er binnen drie jaar twee keer werkzaamheden uitgevoerd worden.” Reneman gaf ook aan dat een snellere uitvoering niet ten koste mag gaan van participatie. Uit de betogen van verschillende insprekers werd donderdagavond namelijk duidelijk dat er bijvoorbeeld nog overleg nodig is over op welke plekken in de dijk nu het beste ‘knippen’ kunnen worden aangebracht om sluipverkeer te weren.

Handhaving

Over handhaven zei wethouder Reneman: “Het zou het mooiste zijn als men zich aan de maximumsnelheid zou houden en als wij als gemeente zelf zouden mogen beboeten.” Maar geen van beide is het geval. De Ringdijk wordt vaak als racebaan gebruikt, het zijn de politie en het openbaar ministerie die over handhaving gaan. De wethouder kondigde aan dat hij het overleg met andere bij de dijk en vaart betrokken overheden en instellingen wil ‘intensiveren’, maar kan niets beloven qua resultaten.

Verkeersveiligheid

Reneman stelde verder dat hij niet plan is om alles in de wachtkamer te zetten. Zo worden de snelheidsbeperkende bloembakken op de Cruquiusdijk in Vijfhuizen verwijderd, nog voordat de gemeenteraad over het raadsvoorstel stemt. Hoewel zowel de dijkbewoners als de raadsleden er voor zijn te porren om toerisme en recreatie op de Ringdijk en de Ringvaart te stimuleren, ging de meeste aandacht uit naar de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Die moeten prioriteit nummer één krijgen. (Bron: gemeente Haarlemmermeer)

Cookieinstellingen