Spaarne Gasthuis opent Lichttuin om stil te staan bij verlies en afscheid

Lichttuin.
Foto: Barbara Kletter

Het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp heeft nu een Lichttuin, een fijne, rustige plek om een kaarsje te branden, om kracht op te doen en troost te ervaren voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Lichttuin bestaat uit een spiraal van roestvaststaal en glaswerk met lantaarns waarin een waxinelichtje geplaatst kan worden.

Behoefte aan herdenkingsplek

De geestelijk verzorgers van het Spaarne Gasthuis signaleerden dat er grote behoefte is aan een herdenkingsplek in de open lucht waar mensen troost uit kunnen putten. Geestelijk verzorger Alie Hoekman kwam in contact met kunstenares Barbara Kletter en raakte hierover in gesprek. Alie: ‘Barbara begreep ons precies met wat wij nodig hadden Het is een prachtig kunstwerk geworden waar je naartoe kunt gaan om licht achter te laten, in de hoop wat ‘lichter’ weer weg te gaan.’

Voorafgaand aan de opening van het kunstwerk sprak dr. Machiel Keestra, filosoof verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij sprak over Lichttuin een monument dat bedoeld is om stil te staan bij verlies en afscheid in alle vormen.

In zijn verhaal haalde hij de spiraal van Fibonacci aan, waardoor Barbara Kletter zich liet inspireren bij het ontwerpen van het kunstwerk. Deze voor Barbara fascinerende vorm verenigt schijnbaar tegengestelde krachten: zowel een naar binnen gekeerde draairichting, als een naar buiten gerichte beweging. Zo verbindt deze spiraal het geheel, het heelal.

Lichttuin is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden Spaarne Gasthuis en vele andere gulle gevers, waaronder College van Regenten van het Sint JacobsGodshuis; dr. C.J. Vaillant fonds; Stichting Stimuleringsfonds Rouw; Goededoelenfonds; coöperatie DELA; Koor Hosanna in Excelsis. Ook de uitvoerders en de kunstenares van Lichttuin hebben bijgedragen aan de totstandkoming.

Reacties