KENNEMERLAND – Ondanks het natte voorjaar is het risico op natuurbranden in de regio Kennemerland toch al weer toegenomen. De grond, planten en bomen in de duingebieden zijn erg droog. Deze uitdroging zorgt voor een verhoogde kans op natuurbranden. Hoe droger de periode, hoe groter het risico op brand. Wat kan je als inwoner van Kennemerland zelf doen om een brand in de natuur te voorkomen? En wat moet je doen bij een natuurbrand?
Natuurbrandrisico
Een onoplettendheid kan al gauw zorgen voor een natuurbrand; een brand die zich, zeker in een droge periode, snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen. En dat kan gevaarlijk zijn voor mens en dier. Op de website www.natuurbrandrisico.nl zie je hoe groot het actuele risico op een natuurbrand in jouw regio is. Momenteel zitten we in Kennemerland in fase 2. Fase 2 geeft aan dat de kans op een natuurbrand aanwezig is. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook om de medewerking van recreanten om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. Tijdens deze fase kun je nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik je gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.
Wat kan je doen om op een natuurbrand te voorkomen?
Wees altijd voorzichtig met vuur. Maak in droge periodes geen open vuur! Vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan in de natuur, net als koken met open vuur of BBQ-en. Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Hierbij nog een paar extra tips om goed voorbereid de natuur in te trekken en de kans op natuurbranden te verkleinen:
Wat kan ik doen bij een natuurbrand?
Hierbij enkele belangrijke tips voor het geval je in de natuur toch te maken krijgt met brand: