Franke van der Laan: VOORbeeldproject Lincolnpark en film slechtvalken

Foto: Charles Duijff

Ecoloog Franke van der Laan vertelt in zijn wekelijkse blog over zijn klimaat- en natuuractiviteiten in Haarlemmermeer en in de regio.

Slechtvalken succes na 4 jaar proberen

Afgelopen maandag was het zover. De op 9 en 10 mei uitgekomen slechtvalkenjongen waren 3 weken oud. D.w.z. nog niet vliegvlug zodat ze bij verstoring uit de kast konden springen en te pletter vallen maar toch al wel zo groot dat de ringen aan hun poot goed konden blijven zitten. Van dit proces hebben we een filmpje gemonteerd om van te genieten:

VOORBeeld project: help stemmen!

Deze week begon ook het zenuwslopende proces om genoeg stemmen te winnen om ons VOORbeeld project van Lincolnpark bij de eerste 15 te krijgen en dat gaat niet helemaal goed. 82 voorstellen dingen mee naar een vergoeding maar alleen de voorstellen in de top 15 die de meest punten/stemmen weten te verzamelen worden in aanmerking genomen. Inmiddels hebben we ruim 1200 punten verzameld bij de 2.000 mensen die we benaderd hebben (dus ongeveer 120 personen hebben actie genomen). De voorstellen in de top 15 hebben 10.000 tot 5.000 punten dus deze week moet er nog veel gebeuren. Dus help ons door jouw 10 punten aan ons toe te delen. We hebben nog minstens 400 stemmers nodig…
Het werkt als volgt:
• ga naar de stempagina op de website van VOOR.nl
• je voert daar je 06-nummer in het daarvoor bestemde veldje
• je ontvangt een sms op je telefoon met een unieke stemcode
• deze code voer je in op de stempagina
• daarna ben je ingelogd en kan je 10 punten toekennen.¸Om snel op ons project te komen zoek op meergroen in het zoek venster voor ons Lincoln park Placemakeing voorstel: een buurttuin zoals we ei in elke plaats en wijk graag willen realiseren
• na het verdelen van je punten bevestig je deze en ben je klaar.
Elke hulp bij het stemmen wordt zeer gewaardeerd.

Bloemenweide ontwikkelingen

In Heemstede hielden we op 1 juni een rondleiding langs de mooiste bloemenweides. In Hoofddorp was dat op 8 juni. In beide gemeentes komt daar nu een zeer zeldzame soort explosief op: het Groot Spiegelklokje. Dat is een mooie ontwikkeling. Met de gemeente Haarlemmermeer hebben we een bloemenweide infobord samengesteld. Daar hebben we er nu 10 van de 16 van opgesteld bij de bloemenweides waar we 8 juni langs gaan.(foto) Het bord zelf was daarbij niet het probleem wel om het op zo’n manier te plaatsen dat het bestand is tegen vandalisme. Dat vereist een nogal zware uitvoering.

De eerste plantensoorten hebben ook al weer zaden. Deze week zijn we begonnen met de oogst van ratelaar- en koekoeksbloemzaden. Nog veel soorten zullen volgen. 2023 was een slecht jaar met 55 kilo, 2022 was een beter jaar met 155 kilo. Het wordt weer spannend wat 2024 gaat opleveren.

Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024

Cookieinstellingen