St. MEERgroen: Graag hulp bij stemmen op ons voorbeeldproject

05 jun , 6:56 Nieuws
blog 2 junislecht valk may 26 2024 19 54 14
Ecoloog Franke van der Laan vertelt in zijn wekelijkse blog over zijn klimaat- en natuuractiviteiten in Haarlemmermeer en in de regio.
Na 20 ervaring kunnen we wel constateren dat bijna iedereen natuur leuk vindt, maar dat bijna niemand er de handen voor uit de mouwen wil steken en veel kosten mag het ook niet. Daarom moeten we als natuurorganisatie extreem creatief en ondernemend zijn om met minimale budgetten ons ‘1+1=10 ’model uit te rollen.
Lincoln park buurttuin
Deze week en volgende week spelen er 2 financiële zaken waar we het meestal liever niet over hebben maar nu bij uitzondering toch maar eens. De eerste is dat we al een jaar de Lincolnpark buurttuin aan het opbouwen zijn en daarvoor nog een jaar voorbereidende besprekingen voerden. Nu is deze week eindelijk een beheersovereenkomst met een mooie vergoeding rondgekomen naast een heleboel werk dat voor ons in natura is uitgevoerd. Nu kunnen we tienduizenden euro’s die we zelf hebben geïnvesteerd op het vertrouwen dat het goed zou komen en ons sociaal ondernemerschap gaan gebruiken waar ze voor de projecten voor bedoeld waren.
VOORBeeld project: help stemmen!
Een andere manier om aan middelen te komen is mee te doen aan prijsvragen en maatschappelijke inschrijvingen. In de periode 3 juni t/m 17 juni speelt er zo’n prijsvraag. Een leuk bedrijf uit Rotterdam ( Voor.nl) maakt 10 % van zijn jaaromzet beschikbaar voor VOORbeeld projecten. Zo’n voorstel hebben we ingediend als VOORbeeldproject voor buurttuinen in alle wijken van Nederland met hands-on groente, fruit en biodiversiteit en placemakerschap zoals we dat in Lincolnpark hebben vorm gegeven. Waar we (veel) hulp bij nodig hebben is bij het stemmen om bij de top 15 van 50 voorstellen terecht te komen. Alleen die top 15 wordt door de jury nader onder de loep genomen.
Het werkt als volgt:
• ga naar de stempagina op de website van VOOR.nl (staat vanaf 3 juni online/actief)
• je voert daar je 06-nummer* in het daarvoor bestemde veldje
• je ontvangt een sms op je telefoon met een unieke stemcode
• deze code voer je in op de stempagina
• daarna ben je ingelogd en kan je 10 punten verdelen over jouw favoriete projecten (10 projecten 1 punt of 1 project 10 punten (en alles ertussen in).
• na het verdelen van je punten bevestig je deze en ben je klaar.
Elke hulp bij het stemmen wordt zeer gewaardeerd.
Bloemenweide tijd
Hoewel er tussen januari en september altijd wel iets in bloei staat, heeft begin juni met de orchideeën en de akkerkruiden zoals klaproos in bloei, toch wel iets extra’s. Deze week begon de periode van 4-6 weken dat die bloei op zijn meest uitbundig is. Daarom houden we elk jaar rondleidingen en fietstochten langs de mooiste plekjes. Deze week in Heemstede en 8 juni in de Haarlemmermeer (foto).
Om de wandelingen optimaal te maken, is altijd wel wat beheerwerk nodig om ongewenste soorten te verwijderen en om paden wat toegankelijker te maken mbt bijvoorbeeld overhangende bramen en brandnetels.
Het meeste wiedwerk hebben we deze week gedaan in de bloemenweide van de Lincolnpark buurttuin waar zeker 5 m3 gras, zuring, distels en weegbree uit kwam.. en dat was pas het volume uit de helft van de zone van 1.000m2. Ook in het moeras van Meermond viel wel wat te doen. Riet heeft de onhebbelijke neiging alles te overgroeien dus die hebben we tussen de 1.600 orchideeën en tienduizenden ratelaars weg gewied en uit het moeras waar het het zicht ontneemt op de pluimzegges, waterschermen, waterviolier, brede stekelvarens, grote boterbloemen, moerasvergeetmijnietjes en kale jonkers plus nog 30 andere soorten.
Veggie boxen
Vorige week zijn we een experiment gestart om onze biologische producten als een groente abonnement beschikbaar te maken. Er is nu volop asperge, spinazie, peulen, sla, bieten en de eerste courgettes komen er ook aan. Vorige week gingen er 10 blije klanten op pad die het ook leuk vonden om zelf te oogsten en het was een goed teken dat ze deze week terug kwamen.
Roofvogelnesten
Op Meermond was de sperwer van vorig jaar weer terug maar niet op hetzelfde nest. Het was even zoeken, maar er lagen al weer 4 eieren in het nest op een andere plek. Mogelijk worden het er weer 5 net als vorig jaar. In onze bosuilenkast, ook op Meermond was een torenvalkenpaartje neergestreken. Die hadden al 5 jongen. Maar de klapper van het seizoen is toch wel dat we na 3 mislukte broedsels in even zovele jaren nu 2 kerngezonde slechtvalkenjongen in onze kast in Hoofdorp hebben. Die zijn al oud genoeg om op maandag 3 juni geringd te worden. Wordt vervolgd dus volgende week.
Andere projecten
Ook deze week hadden we weer een bedrijf op teambuilding. Die dachten dat ze bomenplanten leuker zouden vinden dan wieden. Na 1 uur bomenplanten op Lincolnpark bleek wieden toch ook heel leuk (en minder zwaar) zeker toen het ging regenen en ze wieden buiten konden verwisselen met wieden in de kas. Zoals altijd was het voor deze vastgoed mensen een eye opener om eens de handen uit de mouwen te steken in de natuur.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023