Vandaag 60 jaar gelden, op 5 juni 1964, was heel Nederland in de ban van The Beatles. De aankomst op een door duizenden fans overspoeld Schiphol, het eerste optreden in Treslong in Hillegom, de rondvaart door de Amsterdamse grachten en het optreden in de sporthal van Blokker vormen tot op de dag van vandaag nog steeds hoogtepunten in de popgeschiedenis. Veel babyboomers, de jeugd van toen, wordt er nog graag aan herinnerd.
(tekst: Wim Meijer / hoofdfoto: Noord-Hollands Archief - Fotoburo de Boer)
Zonder Ringo Starr
Geen bezoek van een popgroep aan ons land heeft ooit zoveel losgemaakt als het bezoek van The Beatles in 1964. Vooral jong Nederland kwam voltallig op de been om John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Jimmie Nicol (als invallende drummer, omdat Ringo Starr ziek in Engeland was achtergebleven) met eigen ogen te zien en eigen oren te horen. Bij aankomst op Schiphol op 5 juni 1964 werden The Beatles al door meer dan drieduizend fans verwelkomd, en dat zou nog maar een zwak voorproefje zijn van wat er die avond in Hillegom en de volgende dag in Amsterdam en Blokker zou volgen.
Optreden in Treslong
Na de persconferentie op de luchthaven, was Hillegom het eerste doel van The Beatles. Daar vonden die avond TV-opnamen plaats voor de VARA met o.a. een interview van Berend Boudewijn met The Beatles en tevens een eerste optreden van het viertal. Het is dat optreden dat de geschiedenis is ingegaan als ‘het vergeten concert’. Vijftien minuten lang gingen The Beatles los met de nummers She Loves You, Twist and Shout, Roll Over Beethoven, Long Tall Sally, en Can’t Buy Me Love. Maar vraag de gemiddelde Beatlefan wat het eerste en enige concert van The Beatles in Nederland was, en je krijgt steevast ‘Blokker’ als antwoord.
Playback
Overigens is dat niet helemaal onterecht. Weliswaar was het concert in Hillegom een dag eerder dan in Blokker, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er in Blokker wel ‘live’ werd gezongen. Treslong daarentegen, was weliswaar leuk en gedenkwaardig, maar verre van ‘live’. Overigens was er niemand in de zaal die zich daarom bekommerde. Alleen al het feit fysiek aanwezig te zijn in dezelfde ruimte als The Beatles, was voor veel fans al voldoende. Daarbij was het niet helemaal zinloos dat The Beatles gedurende dit optreden playbackten. Want naarmate het optreden vorderde, schoven de fans steeds dichter op richting podium totdat The Beatles zelf in de verdrukking kwamen, waardoor ‘live’ spelen wel erg moeilijk geworden zou zijn. Het opdringen van het publiek was dan ook de reden waarom het concert al na een kwartier werd beëindigd.
Rondvaart door de grachten
Met het concert in Treslong werd het startschot gegeven voor de volgende dag, die de twee absolute hoogtepunten bevatte van de Beatlemania in Nederland van de jaren zestig: de rondvaart door de grachten van Amsterdam en het optreden in het Noord-Hollandse Blokker.
De rondvaart was een gebeurtenis die niemand ontging. Jongeren waren massaal naar Amsterdam getrokken en stonden met tienduizenden langs de grachten. Sommigen sprongen ook ìn het water maar werden door de politie spontaan weer aan de kant geholpen. En de ouderen van toen: Ze zagen de hysterie op de televisie met groeiende verbazing en onbegrip.
Op hoop van zegen
Na de rondvaart ging het richting Blokker, waar The Beatles in veilinghal ‘Op hoop van zegen’ voor twee concerten van ieder ongeveer 25 minuten. Hoewel men er in Nederland aanvankelijk van uit was gegaan dat de Nederlandse jeugd redelijk nuchter in elkaar zat en hysterische taferelen zoals in het buitenland hier wel uit zouden blijven, bleek in Blokker ook bij de Hollandse jeugd de geest behoorlijk uit de fles. Het lawaai dat door de tienduizend aanwezige fans werd geproduceerd overstemde ruimschoots het geluid van The Beatles, terwijl tientallen zwijmelende meisjes flauwvielen bij de aanblik van hun idolen en door de hulpdiensten moesten worden afgevoerd.
Ondanks dat, gebeurden er geen ongelukken en heeft iedereen, zelfs nu na 60 jaar, nog altijd een goede herinnering aan die drie dagen toen de Beatles in Nederland waren.
Hoe sterk de herinnering aan The Beatles nog leeft in Nederland blijkt uit het feit dat, ondanks het feit dat de Beatles uit Liverpool kwamen en slechts eenmaal in Nederland optraden, in Nederland het grootste Beatlesmuseum ter wereld staat. Met 1800m2 tentoonstellingsoppervlakte is het Beatlesmuseum zelfs groter dan in Liverpool.De collectie van het museum is in een tijdsbestek van ruim vier decennia volledig bij elkaar verzameld en samengesteld door Beatlesfan van het eerste uur Azing Moltmaker. 43 jaar geleden opende hij zijn eerste Beatlemuseum in een klein kamertje in Krommenie. In 1995 verruilde hij Krommenie voor Alkmaar waar hij zich vestigde aan de Laat. En sinds 2013 kwam alles in een stroomversnelling. Eerst verhuisde Azing Moltmaker zijn Beatlesmuseum naar de Kanaalkade, waar hij 325m2 ter beschikking had. Ook toen moest hij echter nog steeds constateren dat er in zijn museum slechts ruimte was voor 10% van zijn collectie. Reden om in 2014, nadat hij ook al de tijdelijke Beatlestentoonstelling in Hillegom had gerealiseerd, over te stappen naar de Noorderkade. Twee jaar later verhuisde het museum naar de huidige locatie aan de Pettemerstraat 12.
Voor de echte Beatlesfan is een bezoek aan het museum van Azing Moltmaker een echte ‘must’. Niet alleen vanwege alles wat er te zien is, maar ook wat er wordt verteld. Want Azing is geen moeite te groot om zijn bezoekers individueel te begeleiden en enthousiast met verhalen te bestoken. Dat kan hij als geen ander, want iemand die (zoals hij) maar liefst 40 boeken schreef over The Fab Four heeft altijd wel een boeiend verhaal klaar. Of hij daar ook een toepasselijk pilsje bij serveert is twijfelachtig, want deze hieronder werd speciaal gebrouwen in het kader van '50 jaar geleden Beatles in Treslong' en dus ongetwijfeld over de datum.