Stichting MEERgroen: 30.000 fruitstruikjes in de aanbieding en meer

Foto: St MEERgroen

Ecoloog Franke van der Laan vertelt in zijn wekelijkse blog over zijn klimaat- en natuuractiviteiten in Haarlemmermeer en in de regio.

Fruitstruikjes

Ik heb het al vaker gezegd. Geen week gaat voorbij zonder hoogte- en dieptepunten en zo ook deze week:
Nog steeds ijlt de meerbomen.nu actie door, die eigenlijk al rond 1 april klaar zou moeten zijn. Maar deze week zijn er nog 4 afnemers geweest op onze bomenhub. We zijn wel aan de gang gegaan om de laatste 500 (van 90.000) wilgen en esdoorns waar echt geen aftrek meer voor is, op een takkenril te leggen.
Sinds half april is er weer een forse opleving van de actie door iets wat bijna elk jaar wel gebeurt: incourante fruitbomen of fruitstruiken van een kweker. Dit jaar zijn het 30.000 fruitstruikjes die over zijn van een partij van 70.000 en die dan uiteindelijk via ons een plekje vinden. Met Urgenda hebben we er ca € 10.000 voor gevonden en deze week was er een grote actie om ze een mooie bestemming te geven. Op donderdag waren er 30 vrijwilligers beschikbaar in Wassenaar om 4.000 struikjes klaar te maken voor transport naar Groningen waar een uitdeelactie was georganiseerd. Volgende week doen we hetzelfde voor een actie in Limburg en Drenthe. Toen we er toch waren hebben we zelf ook maar weer 600 struikjes op onze aanhanger geladen want de vorige 600 hadden al weer een nieuwe eigenaar gekregen. Deze 600 struikjes gaan we deels op Lincolnpark planten, een deel gaat naar een fruitpark bij C- Beta en een deel gaat naar een fruitpark op Meermond. Een plek van 100 m2 voor deze laatste struikjes hebben we deze week klaargemaakt. Volgende week nog zo’n stuk en dan wordt het weer genieten.

SADC bloemenweide

Van de andere ontwikkelingen sprong het inrichten van een bloemenweide (met 4 thema’s) bij het C- Beta duurzaamheidscentrum met SADC (Schiphol Airport Development Cooperation) er uit. Op een 1,5 ha tijdelijk terrein hebben we met de hand 0,75 ha akkerkruiden en tweejarige soorten uitgestrooid en in geharkt. Dat gaat niet zomaar. We hadden er een betonmolen voor nodig om 150 emmers met 150 gram zaad en 15 kilo zand te mengen. De overblijvende 0,5 ha gaan we volgende week machinaal inzaaien.

Deze week was weer de jaarlijkse lintjesregen. Eén van onze vrijwilligers: Rob Choufoer kreeg er ook 1 o.a. voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk als Zwerfafval ambassadeur.

Lincolnpark

Op Lincolnpark gebeurden ook leuke dingen. Daar hebben we deze week bv ontdekt dat ons waterreservoir van de kas niet 15 m3, maar 60 m3 is en daarom komt hij niet zo snel vol. Dat water gaan we gebruiken om in de kas tomaten en komkommers te kweken.
Ook hebben we de 10 ton tegels die we hebben gekregen gebruikt om 2/3e van de sociale ruimte in te richten en een verticale muur op te zetten. Op deze basis komt kalkrijke arme grond waar kruiden zoals rozemarijn en marjolein het goed doen. En het wordt een leuke entree van de tuin en speelplaats voor kinderen met bv een rioolpijp waar ze onderdoor en overheen kunnen klimmen (openingsfoto). Ook in de buitentuin met de extra grond van Park 2020 is er nu gelegenheid om aardappels, uien, bonen en ander groentes in te zaaien.
En last but not least: het 2-wekelijks maaien van een halve ha gras in de boomgaard hoeft niet meer met een gewone grasmaaier. Deze week hebben we een zitmaaier gekocht. Hierdoor duurt het maaien voortaan geen 6 uur meer maar 2 uur.

Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen