10% meer reizigers op Schiphol in meivakantie; luchthaven investeert in snellere securityscanners

Foto: R.Cremers - Schiphol

SCHIPHOL – In de meivakantie van 2024 vertrekken er vanaf 26 april gemiddeld ruim 70.000 reizigers per dag vanaf Schiphol. Dat is een stijging van bijna 10% ten opzichte van de meivakantie van vorig jaar (gemiddeld 64.500).

Op piekdagen is het aantal passagiers dat vertrekt ruim boven de 80.000. Deze piekdagen liggen aan het begin van de meivakantie. Reizigers gaan deze periode voornamelijk op reis naar Spanje, Groot-Brittanië en Italië. Om reizigers goed voor te bereiden op hun reis vanaf de luchthaven heeft Schiphol net als vorig jaar een voorlichtingscampagne. Bovendien gaan vertrekkende reizigers tijdens de meivakantie door nieuwe securityscanners met de nieuwste technologie.

Reizigers moeten er rekening mee houden dat het tijdens een vakantieperiode, zoals de meivakantie, drukker is op de luchthaven. Op dagen waar veel reizigers tegelijkertijd vertrekken kan het daarom zijn dat ze langer moeten wachten bij de check-in, de securitycontrole of paspoortcontrole. Ook als er veel reizigers tegelijkertijd terugkomen van hun reis verwachten we dat ze mogelijk wat langer moeten wachten bij de paspoortcontrole. Met alle medewerkers op de luchthaven spannen we ons in om de reis op Schiphol zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tips voor reizigers
Mede hierom adviseert Schiphol reizigers om zich goed voor te bereiden. De luchthaven doet dit met onder meer met een voorlichtingscampagne. In deze campagne geeft de luchthaven tips over welke kleding je het beste aan kunt trekken, maar ook hoe je je bagage slim inpakt. Bovendien hebben reizigers de mogelijkheid om via Schiphol.nl en de Schiphol-app informatie te vinden over hun reisdag, zoals hoe laat de incheckbalie opent en waar ze in de vertrekhal moeten zijn, maar ook wat de verwachte en actuele wachttijd bij de securitycontrole is.

Verder zijn er tips te vinden zoals:  

  • Kom op tijd naar de luchthaven. Reizigers adviseren we daarom om de tijd die de luchtvaartmaatschappij aangeeft aan te houden. Over het algemeen is dat 2 uur van tevoren voor Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten.
  • Boek een tijdslot voor de securitycontrole. Dat kan al drie dagen voor vertrek. Het reserveren van een tijdslot kan ook met de Schiphol-app.
  • Check thuis alvast in voor je vlucht. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je online inchecken. Dan hoef je op Schiphol alleen nog maar je bagage af te geven.
  • Reizigers die vliegen met KLM, Transavia of TUI kunnen op parkeerplaats P3 de koffers afgeven en inchecken.
  • Ga snel door de security check. Op Schiphol maken we gebruik van 3D CT-scans en hoeven reizigers elektronica, zoals een laptop en telefoon niet uit hun handbagage te halen.
  • Houd rekening met de regels en controles van de Koninklijke Marechaussee bij reizen met een minderjarig kind.
  • Check de geldigheid van je paspoort. Ben je 14 jaar of ouder? Maak dan zoveel als mogelijk gebruik van de selfservice paspoortcontrole.

Nieuwe securityscanners
Schiphol heeft alle 53 securityscanners waarmee vertrekkende passagiers gecontroleerd worden, vervangen door snellere scanners. Bij aanschaf van de nieuwe scanners stonden veiligheid en comfort voor reizigers en beveiligers voorop. Bijkomend voordeel is dat de scanners iets sneller zijn. De nieuwe scanners analyseren in nog geen 3 seconden of reizigers verboden voorwerpen met zich meedragen. Bovendien zijn door de nieuwe technologie minder fouilleringen nodig, terwijl nog steeds voldaan wordt aan de hoge veiligheidseisen die op Schiphol gelden.

Cookieinstellingen