Expositie “Spelen met Natuurlijke materialen” in Galerie de Tuinkamer

Foto: Aangeleverdf

HOOFDDORP – Op vrijdag 5 april wordt in Galerie de Tuinkamer in Hoofddorp de tentoonstelling “Spelen met Natuurlijke materialen” geopend. Deze tentoonstellong neemt je mee op een reis door verschillende artistieke landschappen, waar elk schilderij en glasobject een uniek verhaal vertelt door zijn gebruik van materialen.

Romana Václavikova gebruikt in haar mixed media schilderijen allerlei materialen om de textuur te accentueren. Zo gebruikt ze afvalhout, zaagsel,  papier, plastic draadjes, aarde of textiel. Zij noemt het schilderen met hout. Bert Sterk gebruikt het glas om in mallen van silica, gips en glasvezel te gieten (vormsmelten)of hij giet het glas in zandvormen (sandcasting) En hij gebruikt glasblazen om composities te maken met één of twee gezichten. Zelf zegt hij daarover “het zit gewoon in me, ik denk in portretten”.Als kind werd Romana Václavikova al geïnspireerd door de structuur van stenen, bomen, hout en droge aarde. Die inspiratie stimuleerde haar om kunst te creëren met materialen zoals hout, papier en plastic. Alle schilderijen tonen een 3D-textuur die uit het oppervlak van het canvas tevoorschijn komt, en de nieuwsgierigheid van de kijker zorgt ervoor dat ze het oppervlak van het schilderij door aanraking willen verkennen. Het gebruik van recyclebaar materiaal geven haar schilderijen een uniek karakter en neemt je mee naar een wereld van fantasie en emotie, en dient tegelijkertijd als decoratief element.

Bert Sterk heeft aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Antwerpen een opleiding Glaskunst afgerond, waar hij alle facetten van de glaskunst ontdekte en zich is gaan specialiseren in het glas gieten in mallen of in zandvormen. Deze techniek geeft de mogelijkheid om het beeld in was of klei de gewenste vorm te geven, er een mal omheen te maken. Na het gieten krijgt het glasobject een matte of ruwe huid door de afdruk van de mal of het zand. Dit geeft, in combinatie met de diffuse doorlating van het licht, een versterking aan het beeld dat met geen ander materiaal mogelijk is. Soms wordt het glasobject gecombineerd met andere materialen. Dit zijn verweerde, geleefde materialen van hout, steen of touw.
Na de opening is de expositie “Spelen met natuurlijke materialen” nog te zien van 6 april tot en met 24 mei op vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur en op afspraak. Telefonisch 023-5623858 of via [email protected]

Galerie de Tuinkamer, Wilsonstraat 61, 2131 PM Hoofddorp (www.galeriedetuinkamer.nl)

Cookieinstellingen