Eerste Holocaust Herdenking in Haarlemmermeer

Rabbijn Shmuel Spiero
Rabbijn Shmuel Spiero
Foto: Jordy Schaap

NIEUW VENNEP –  Vrijdag 26 januari organiseerde de gemeenteraad de eerste lokale Holocaust Herdenking in Haarlemmermeer. Dit gebeurde bij het oorlogsmonument aan de Zuiderdreef in Nieuw-Vennep.

De herdenking is in het leven geroepen naar aanleiding van een motie uit 2023 van VVD raadsleden Marten Boels en Henriette van den Berg en Forza! raadslid Juriaan Kos. Met de motie, die door een meerderheid van de raad destijds is aangenomen, wil de gemeenteraad zich uit spreken tegen antisemitisme en racisme in de gemeente. Daarbij moet er ook rond de tijd van de internationale holocaust herdenking het gesprek worden aangegaan met maatschappelijke organisaties over de beste manier om jongeren bij deze herdenking te betrekken.  Burgemeester Marianne Schuurmans gaf toen aan erachter te staan maar waarschuwde dat er geen ambtelijke capaciteit beschikbaar was om de herdenking te organiseren. Hierop besloot de gemeenteraad, onder leiding van Boels, dit zelf te doen en om vanaf dit jaar een actieve rol te nemen bij de herdenking. Deze eerste, kleinschalige, herdenking vond afgelopen vrijdag plaats.Herdenking en stenen leggen bij het monument (foto: gemeenteraad Haarlemmermeer)

Bij deze herdenking spraken o.a. de heer Cohen en rabbijn Shmuel Spiero. Spiero: ‘’Ik heb het gevoel dat de oorlog nu bijna dichterbij is dan in mijn eigen jeugd. Er wordt nu heel hard gewerkt om de namen en de personen achter de geschiedenis in het licht te brengen. Ook dat helpt om de herinnering levend te houden.” Volgens de rabbijn is het belangrijk dat dit soort herdenkingen plaats vinden: “Terwijl de laatste getuigen van de oorlog ons verlaten, moeten we lessen uit dat verleden blijven trekken. Dat geldt al helemaal voor onze kinderen. De boodschap van de oorlog blijft ons ook tachtig jaar later nog doordringen”. Na de herdenking legden de aanwezige steentjes neer bij het oorlogsmonument. Een oude Joodse traditie waarvan Spiero uitlegde dat stenen, in tegenstelling tot bloemen, nooit vergaan en daarmee dus de herinnering aan de overleden ook niet.

Het bestrijden van Jodenhaat was een ander doel van Boels, toen hij met Forza! de motie indiende. Grote incidenten gericht tegen de Joodse gemeenschap zijn de gemeente Haarlemmermeer vooralsnog bespaard gebleven, maar er zijn wel signalen bekend: “We horen wel dat er Joodse Haarlemmermeerders zijn die zich op bepaalde momenten, op bepaalde plekken, minder veilig voelen. Een aantal mensen waren vrijdag ook niet aanwezig omdat ze zich zorgen maakten om hun veiligheid.”

Cookieinstellingen