Spaarne Gasthuis onderzoekt zuurstoftherapie bij benauwde kinderen

Foto: Wim Meijer Fotografie

HAARLEM(MERMEER) – Het seizoen van verkoudheids- en griepvirussen is weer losgebarsten en veel kinderen worden op dit moment opgenomen met het RS-virus in het ziekenhuis. “In dit soort periodes zien we dat de kinderafdeling snel volloopt met kinderen die benauwd zijn en extra zuurstof nodig hebben. Maar hoeveel zuurstof hebben deze kinderen daadwerkelijk extra nodig bij benauwdheid en hoe voorkomen we onnodige ziekenhuisopnames?

(bron: Spaarne Gasthuis)

Om deze vragen te beantwoorden zijn kinderartsen van het Spaarne Gasthuis een onderzoek gestart naar de doelmatigheid van zuurstoftherapie bij kinderen. De studie wordt gefinancierd door ZonMw met een subsidie van 8 ton waarvan ook een deel afkomstig is van de Stichting Astma Bestrijding, de Spaarne Gasthuis Academie en het Amphia ziekenhuis in Breda.

“We hebben ontdekt dat de huidige richtlijnen voor zuurstoftherapie zijn gebaseerd op weinig wetenschappelijk bewijs. Hierdoor zie je dat veel ziekenhuizen verschillende maten hanteren. We hopen dat we met deze studie duidelijkheid krijgen wanneer en hoeveel zuurstoftherapie kinderen echt nodig hebben, want te veel zuurstof kan ook schadelijk zijn” aldus hoofdonderzoeker en kinderlongarts Annemie Boehmer.

Niet onnodig in ziekenhuis
“Daarnaast is duidelijk dat wanneer je alleen zuurstof geeft als dit echt nodig is, dit ervoor zorgt dat kinderen niet onnodig lang in het ziekenhuis hoeven te liggen, geen onnodig ongemak van de zuurstoftherapie hebben én we onderzoeken ook of kinderen sneller herstellen.” Boehmer en Louman verwachten dat het onderzoek twee jaar duurt en hopen op een deelname van 560 kinderen.

Over het onderzoek
De studie loopt in 9 ziekenhuizen in Nederland en kinderen tussen de 6 weken en 12 jaar oud die met benauwdheid zijn opgenomen in het ziekenhuis kunnen deelnemen. Het onderzoek omvat twee groepen. De ene groep, wat standaardzorg is, krijgt zuurstof bij een zuurstofsaturatie van onder de 92% terwijl de andere groep behandeld wordt bij een saturatiegrens van onder de 88%.

Doelmatig en patiëntgericht
Volgens Sam Louman, de arts-onderzoeker van het Spaarne Gasthuis die de dagelijkse leiding heeft, worden ouders en verzorgers betrokken bij de studie door middel van vragenlijsten. “Hoe meer kinderen meedoen hoe doelmatiger en patiëntgerichter we de zuurstoftherapie kunnen maken.” Een team van zeer goede wetenschappers uit het Spaarne Gasthuis en verschillende andere topklinische zorgziekenhuizen en universiteiten is betrokken waardoor het in opzet een hoogwaardige studie is die de antwoorden die we zoeken kan opleveren.

Cookieinstellingen