Ontdek de Flora & Fauna van Haarlemmermeer

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

De gemeente Haarlemmermeer stimuleert de wegbermen met wat ruigere bermen, bloemrijke plantjes waaronder Duifkruid, waardoor een kleurrijke infrastructuur ontstaat, waar vele insecten, vlinders en bijen graag op vakantie gaan.

Duifkruid

Vaak is het nieuws uit de natuur droevig stemmend met soorten die verdwijnen, maar geregeld is er ook positief nieuws. Zo is het in de bermen in de Haarlemmermeer goed te merken dat de gemeente bloemrijke en wat ruigere bermen stimuleert. MEERGroen draagt daar ook een steentje aan bij, maar we kunnen (nog) niet alle bermen aan. Een mooi voorbeeld van het nieuwe beleid is de middenberm van de Van Heuven Goedhartlaan bij station Hoofddorp. Die berm is al weken paarsblauw van een best zeldzame plant: Duifkruid. Duifkruid behoort tot de Scabiosafamilie. Die planten bevatten een middeltje dat helpt tegen schurft. Een andere soort uit de familie is Beemdkroon. Beide soorten bloeien bijzonder lang van mei t/m oktober. Met name Duifkruid is erg droogte resistent omdat het heel diep wortelt. Dat komt in deze periode goed van pas.

Bijzonder

Duifkruid is een zeldzame nectarplant die veel soorten insecten trekt zoals Koolwitje, Dagpauwoog, Zandoogjes, Parelmoervlinders, Dambordje, Kleine vos, Koninginnenpage, Distelvlinder en Atalanta. De nectarrijke bloemen zijn ook geliefd bij veel soorten wilde bijen, zoals: Boomhommel, Aardhommel, Steenhommel, Gewone koekoekshommel, Knautiabij, Heideviltbij en Tuinbladsnijder. Ook zweefvliegen bezoeken Duifkruid, waaronder de Stadsreus en Witte reus. De zaden die de plant maakt, zijn zeer geliefd bij vogels, zoals putters en vinken. Natuurlijk is de soort voor mensen ook leuk: De berm is een lust voor het oog (foto). Zo moet het overal (en dan met 100 verschillende typen bloemenweides).Dan komen we verder met biodiversiteit.

Waar

Duifkruid komt van nature voor op droge tot vochthoudende, matig voedselarme, weinig of niet bemeste, kalkrijke grond. Duifkruid is een kenmerkende soort voor kalkgraslanden. Dat is een klasse van plantengemeenschappen van bloemrijke, droge graslanden op kalkrijke bodems. In het wild wordt het alleen in Limburg, langs rivieren en bij Zwolle gevonden, dus het is fijn dat deze soort ook op de Haarlemmermeerse zandbanken van onze oude waddenzeebodem het ook naar zijn zin heeft.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan [email protected]. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl

Cookieinstellingen