KLimaatburgemeester Haarlemmermeer: Hard gewerkt met hulp ook uit de regio

Foto: St MEERgroen

Wekelijkse blog Franke van der Laan. Na een koel en vochtig voorjaar wat heel goed was voor het aanslaan van de vele boompjes die we hebben geplant en ook voor de bloemenweides op zand sloeg het weer na half mei dan eindelijk om naar dagen met meer dan 20 graden. Dat gaf een heel andere dynamiek aan het MEERGroen werk.

Met alle vocht in de grond knalden de gewenste en de ongewenste planten de grond uit en moet er enorm gewied en water gegeven worden.

Omdat we midden in deze periode ook nog 9 dagen op pad gingen voor een meerbomen initiatief in Italië en Frankrijk liep het werk extra vertraging op. Overigens was het niet beschikbaar zijn een goede stresstest voor de MEERGroen organisatie om te zien hoeveel werk er door kon gaan.

En dat viel alles mee. In vorige jaren was ik wel eens 6 weken bezig om de achterstand in te lopen. Dit jaar lukte dat in 1 week. Dat was deels te danken aan het feit dat veel vrijwilligers zelfstandig lekker door gingen en deels om dat we deze week 12-13 extra handjes erbij kregen.

Hageveld Heemstede

Die handjes waren van Hageveld maatschappelijk stagiaires. We zijn al zo’n 10 jaar een vaste afnemer van een groep van 10 -15 Hagevelders. Dat zijn meestal VWO/Atheneum jongens van een jaar of 16/17. Dat is een prima groep om mee te werken. En allemaal hadden ze aangegeven dat ze iets bij wilden dragen aan de natuur en veel wilden leren (foto).

De uitdaging van zo’n week is dat de jeugd van tegenwoordig een steeds kortere aandachtspanne heeft. Gelukkig hebben we veel verschillende projecten dus elke dag deden we 2-3 projecten met binnen elk project 4 of 5 verschillende klussen: zwaar en licht. Op Park 2020 bestond dat uit ontginnen van een 15 jaar verwaarloosd stuk grond, wieden, zaaien, water geven, verspenen, tomaten dieven en oogsten.

Op het Lincoln park begonnen we met het bouwen van onze pizza-oven-hut en moesten de jonge boompjes veel water hebben. Ook de ongewenste planten hadden dringend een wiedbeurt nodig. Een derde dag brachten we door in een bloemenweide bij Ziekenhuis Hoofddorp. Daar was genoeg te maaien, wieden en te genieten van bv klaprozen

In Heemstede op de zandige grond stonden de klaprozen velden (plus 50 andere soorten) er prima bij na het vochtige voorjaar. We werkten daar deze week in Meermond. De meeste bloemenweides beschadigen nu te veel bij betreding gaan en zo konden we ons op hetriet in het moeras storten en op de alomtegenwoordige braamstuiken. Het weer was zo lekker de we voor het eerst weer konden zwemmen in het Spaarne.

Het water geven van aan 8000 windsingel boompjes en 200 fruitbomen op het 200 x 50 m grote Lincoln park werd in deze periode een heel probleem omdat er pas in augustus stroom beschikbaar komt.

Met de Hagevelders hebben we deels met de hand en deels een pomp op een accu geprobeerd. Maar die accu iep binnen en half uur leeg en raakte oververhit. Dus toen bleven alleen emmers over. Dat gaat niet. Gelukkig stak RVR een helpende hand toe en konden we een zware aggregaat lenen, waarmee we op zaterdag alsnog het hele terrein konden bedienen.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

KLimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen