Wolf gesignaleerd in Halfweg; bijzondere expositie bij Broedplaats BOGOTÁ

Foto: Emma van Drongelen

HALFWEG – Als je de komende tijd goed oplet, kun je ze misschien zien: in Halfweg zijn wolven gesignaleerd. Ze zijn onderdeel van een bijzonder project van kunstenaar Emma van Drongelen, waarin de wolf een hoofdrol speelt.

Emma Van Drongelen is tekenaar met een grote voorliefde voor wolven. Haar wolventekeningen zijn vanaf 20 mei te zien tijdens de groepsexpositie “Everything but the girls” in de expositieloods van Broedplaats BOGOTÁ in Halfweg, samen met het werk van 7 andere kunstenaars. Van Drongelen exposeert daar onder meer een 5,5 meter breed doek met een roedel wolven en een tekeninstallatie met 100 tekeningen van rennende wolven op papier. Buiten aan het hek van BOGOTÁ, tussen de wilgenbogen, hangt een outdoor-versie van de roedel wolven, op 4,5 meter schilderslinnen.

De grote doeken gaan komend jaar op zwerftocht door Nederland en zullen te zien zijn op allerlei binnen- en buitenlocaties (precies zoals wolven in het wild). In een bos, langs een schapenweide, op de Veluwe, in galeries en expositieruimtes, tijdens Festival Hongerige Wolf en gedurende de Nacht van de Vluchteling. Zullen de wolven gedoogd worden? Zijn ze welkom of juist niet?Op elke plek waar de wolven van Van Drongelen heen gaan, wordt hun komst aangekondigd met een speciale postercampagne. Op die poster staat het gedicht ‘Wolf in …’ van dichter Oscar Eichelhäher samen met een wolventekening van van Drongelen. Hun posterproject startte vorige zomer in Heemstede met ‘Wolf in Heemstede; en kreeg toen veel media-aandacht.

In Halfweg gaat het duo Van Drongelen & Eichelhäher komende week rond middernacht de wolven loslaten in het dorp tijdens een artistieke performance. Met zelfgemaakte wolvenmaskers voeren ze een choreografie uit die gebaseerd is op verschillende soorten gedrag van de wolf, zoals het paringsritueel, het kenmerkende huilen dat wolven voor en na de jacht doen en het zogenaamde wildplakken (een geheimzinnig gedragskenmerk van wolven in stedelijke omgevingen). De bedoeling is dat het duo tijdens deze performance niet gezien wordt.

Op zondag 28 mei geeft Van Drongelen bovendien een workshop wolven tekenen (voor alle leeftijden) bij BOGOTÁ. Wie het leuk vindt om mee te doen, kan zich opgeven via haar e-mailadres [email protected].

Over de makers:

Emma van Drongelen is tekenaar. Haar werk bevindt zich op het subtiele snijvlak van ogenschijnlijke tegenstrijdigheden: ontstaan en vergaan, orde en chaos, binnen- en buitenkant. Ze creëert in haar werk een mysterieuze wereld waarin alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Ze tekent instinctief, op een niveau waar de ratio het onderbewustzijn raakt. Van Drongelen woont in Haarlem en heeft haar atelier in Halfweg.

Oscar Eichelhäher is dichter. Hij komt uit Berlijn en woont al jaren in een bos aan de rand van Heemstede. Het gedicht ‘Wolf in …’ schreef hij speciaal bij de wolventekeningen van Emma van Drongelen.

  • Expositie ‘Everything but the Girls’ – 8 vrouwelijke kunstenaars tonen hun werk in de Expoloods van Broedplaats BOGOTÁ
  • Datum: 20-29 mei
  • Locatie: Broedplaats BOGOTÁ, Haarlemmerstraatweg 79 in Halfweg
  • Opening: 20 mei 16.30 uur
Cookieinstellingen