Natuur kleurt in snel tempo aangenaam groen

Foto: St MEERgroen

De natuur kleurt weer in snel tempo aangenaam groen, ondanks het feit dat het weer nog steeds relatief koel blijft. De meeste voorgaande jaren hadden we tegen eind april al een soort “voor” zomer achter de rug, maar dit jaar blijft de temperatuur hangen tussen 10 en 15 graden.

Blog Franke van der Laan:

Temperaturen van 20 graden, laat staan dagen met 25 graden zijn nog uitgebleven. Dat is prima, want zo komt de natuur veel gematigder op gang en hebben we geen probleem met water geven, blijven de bolgewassen langer bloeien en hebben we meer tijd om nog wat achterstallig bomenplantwerk in te halen.

Bomen

Dat bomen planten speelde deze week ook nog volop. 2.400 lariksen die we over hadden van 200.000 stuks konden niet in de plastic kratjes blijven. Die moeten de grond in om te overleven tot volgend jaar november en dankzij dat koele weer lukte dat deze week. We kregen ook een melding dat een fruitkweker stopte en van de 5 ha fruitbomen die hij had staan waren er 5.000 bomen van een maat die nog te redden/verplanten waren. Hij had zelf geprobeerd zoveel mogelijk van die bomen te gelde te maken… en toen dat niet meer lukte stonden er nog 1.000 Goudreinet- en Elstarbomen die al zwaar in knop en bloei kwamen, ten noorden van Hoorn in Wognum. Die werden aangeboden aan de meerbomen.nu  actie. Op woensdag was de grote dag en kwamen er een 20-tal auto’s met aanhangers en een 40-tal mensen op deze buitenkans af. Wij konden nog wel 60 appelboompjes gebruiken op het Lincolnpark en 150 op de uitbreiding van de Pabstlaan. Met 2 aanhangers kregen we er 130 mee in 2 ritten want boompjes van 5 jaar oud zijn niet zo makkelijk uit de grond te halen en op te stapelen (foto). Helaas hebben de meeste mensen geen benul van hoe je fruitbomen moet redden. Iedereen liep de bomen uit de grond te trekken zodat alle haarwortels kort op de boom afbraken… en niemand had containers of emmers mee om de kluit bij elkaar te houden tijdens het transport. Dus de vraag is hoeveel van de 400 boompjes die elders heen gingen gaan aanslaan. Volgende week doen we nog twee ritjes.

Groente

Op maandag kregen we weer een tuinvak op park 2020 ingezaaid en op donderdag twee gewied en zaaiklaar. Nog twee vakken te gaan. Op maandagmiddag was het mooi weer om een duizendtal bramenplanten op het Fort Kudelstaart uit te steken. Op dinsdag en vrijdag was het geen weer om buiten te werken door regen dus konden we meters maken met het wieden en verspenen van planten in de kas in Rijsenhout en de laatste 2.000 m2 van de kas werd voorzien van druppelirrigatie infrastructuur. Daar kunnen we nu dus ook gaan zaaien. We zagen ook kans 100 m2 van 300 m2 tuin buiten de kas te ontginnen zodat we daar rabarber, kolen en andere soorten die niet in een kas willen gedijen, kunnen telen.

Sorghbosch

De zaterdagploeg die meestal in het Sorghbosch of Mariënheuvel werkt, kan daar nu niet terecht omdat de hele bosbodem vol staat met bloeiende bolgewassen. Deze week waren er duizenden wilde tulpen en witte en blauwe anemonen in bloei gekomen: een lust voor het oog. Ook hadden we deze week het overleg met de eigenaar van het Sorghbosch en de hovenier waar we mee gaan samenwerken, wat eigenlijk in april 2022 gepland stond maar door omstandigheden niet eerder plaats kon vinden. Tijdens dat overleg hebben we afspraken kunnen maken over van alles en nog wat:

  • Er staan bv 40 enorme iepen van 30-40 m hoog die al jaren geleden door iepziekte zijn doodgegaan.  Die kunnen we als vrijwilligers niet zelf om krijgen en moeten nodig neergehaald worden.
  • Er komt een 10-jarenplan om de overmaat aan esdoorn moederbomen weg te halen. Daar zijn er honderden van die al een keer zijn afgezaagd en nu in plaats van 1 stam, 3, 4 of zelfs 8 mega zware stammen hebben. Ook dat is werk voor zwaar materiaal. Dan blijven er nog 500-600 over die wij zelf aankunnen en zijn er elk jaar 100 miljoen nieuwe zaailingen.
  • In plaats van de overmaat aan esdoorns gaan we een plan maken voor nieuwe monumentale eiken, beuken, lindes, dennen en een tiental andere monumentale soorten die het Sorghbosch over 100 jaar het monumentale karakter laat houden.

Genoeg werk te doen dus

De week sloten we af met een werkdag op het Jansoniusterrein. Omdat we nu met een groep van 9 mensen waren, waren we rond de lunch klaar en was er ruim tijd om ook ratelaars uit te zaaien en om het concept van het Central park Hoofddorp (Jansoniusterrein plus Nanningatuin plus Fort Hoofddorp, plus molen de Eersteling en de schootsvelden) te bespreken en te bekijken.

Ook in de avonden gebeurt er van alles: elke dag van 07.30 tot 18 uur werken we buiten en van 20.30  tot 23 uur is het onze kantoortijd. Deze week hebben we een eerste conceptversie van een artikel in de Ierse, Schotse en Engelse natuur- en bosbouwmagazines afgekregen. Dat moet een aanzet worden voor bredere participatie in een MoreTrees.now kickstart in november 2023.

Ook was er nog een avondje gewijd aan Agro Forestry. Vorige week kwamen er ongeveer 70 geïnteresseerden af op een infoavond. Deze week waren daar nog 40 mensen van over die met het idee van 24,5 ha door willen. Dat heet een werksessie. Voor 28 mei moetende serieus geïnteresseerden van een plan maken hoe ze die 24,5 ha gaan uitnutten. De perspectieven werden er op deze werksessie niet beter op: wat de onderzoekers willen is een landbouwaanpak die door heel Nederland uitgerold kan worden maar de provincie zet daarbij de kanttekening dat ze het open Nederlandse landschap graag zo willen houden. Dus hoezo een agro forestry manier van (traditionele) landbouwontwikkeling. Het lijkt me moeilijk om een boomloos agro forestry concept over heel Nederland uit te gaan rollen…. Ondanks dat vooruitzicht gaan we toch proberen een innovatief plan uit te rollen. Maar de kans dat dat gaat lukken is gezakt van 50% naar 10%.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen