Een fijn huis vinden in de regio Amsterdam

Foto: fab_photos

Als je op zoek bent naar een woning in Amsterdam dan is de kans groot dat de vraagprijs boven je budget is. De huizenprijzen dalen in Nederland sinds 2022, maar dat wil niet zeggen dat ze terug zijn op het niveau van 2013. Dit zal naar verwachting ook niet gebeuren. Bij de taxatie van een woning in Amsterdam zal de prijs altijd nog aan de hoge kant zijn. Dat kan betekenen dat wonen in de hoofdstad niet haalbaar is. Maar gelukkig zijn er alternatieven. Dan zit je toch dichtbij Amsterdam. Je bent er snel met de auto maar ook met het openbaar vervoer. Bovendien is de kans groot dat je voor het budget dat je beschikbaar hebt een aantrekkelijke woning kunt kopen.

Wonen in de regio Amsterdam

Als een huis in Amsterdam voor jou niet haalbaar is dan kun je uitwijken naar een gemeente in de regio. Veel mensen die in de buurt van Amsterdam willen wonen komen terecht in plaatsen als Purmerend en Haarlemmermeer. Deze laatste gemeente is een samenvoeging van een groot aantal kleinere plaatsen. De grootste plaats is Badhoevedorp met meer dan 30.000 inwoners. In deze regio zijn de huizen vaak wat goedkoper en heb je ook meer kans op een grotere woning of een woning met een ruimere tuin. Waar je in Amsterdam voor een etagewoning zonder lift al de hoofdprijs betaalt, kun je daarvoor in Haarlemmermeer soms een huis met tuin kopen.

Plannen voor woningbouw

In en rond Amsterdam zijn volop plannen voor woningbouw. Maar heel veel ruimte is er natuurlijk niet meer. Daarbij moet met allerlei factoren rekening worden gehouden. De stikstofuitstoot is bijvoorbeeld een probleem. En wonen in de nabijheid van luchthaven Schiphol geeft geluidsoverlast. Om die reden mag er in een groot gebied rond de start- en landingsbanen niet meer worden gebouwd. Daarom zijn bouwers genoodzaakt uit te wijken naar locaties die verder van de hoofdstad liggen. Om die reden wordt er bijvoorbeeld ook al nadrukkelijk naar Flevoland gekeken waar op zich nog voldoende ruimte is. Met goede verbindingen naar Amsterdam en omgeving is het daar natuurlijk ook prima wonen.

Aan welke eisen moet jouw nieuwe huis voldoen?

Mensen die op zoek zijn naar een nieuw koophuis hebben vaak een duidelijk wensenlijstje. Dan gaat het over het aantal slaapkamers of de mogelijkheid om een werkkamer in te richten. Ook een tuin is vaak een wens, zeker als er jonge kinderen zijn die dan lekker buiten kunnen spelen. De omgeving moet bij voorkeur groen zijn en er moet een school en speeltuin op loopafstand zijn. En papa en mama moeten natuurlijk ook makkelijk naar hun werk kunnen komen met de auto of met het openbaar vervoer. Boven op dat wensenlijstje moet het huis dan ook nog betaalbaar zijn. Dat laatste is vaak een probleem, zelfs als je niet in Amsterdam wilt wonen. Huizen worden weliswaar goedkoper maar de tijd dat je voor de spreekwoordelijke ‘habbekrats’ een huis kon kopen is echt voorbij.

Cookieinstellingen