Verzet de klok, verzet jezelf; tips om de ‘jetlag’ van de zomertijd te verwerken

Foto: Pixabay

Net zoals elk jaar, gaat ook dit jaar de klok weer een uur vooruit voor de zomertijd. Dat gebeurt van zaterdag 25 op zondag 26 maart. En hoewel deze verandering misschien klein lijkt, kan het een aanzienlijke invloed hebben op onze psychische welzijn en gezondheid, zo vertelt Bram Urbanus, GZ-psycholoog bij het Spaarne Gasthuis.

Invloed op slaap
Bram: “Ten eerste kan de verandering van de klok invloed hebben op onze slaap. Ons lichaam heeft een interne klok die bepaalt wanneer we slaperig zijn en wanneer we wakker zijn. Wanneer we de klok veranderen, verstoort dit tijdelijk de interne klok en kan het moeilijker worden om in slaap te vallen en wakker te worden. Dit kan de eerste dagen tot soms enkele weken leiden tot vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid en moeilijkheden om zich te concentreren (of: heeft invloed op het cognitief functioneren).

Invloed op stemming
Ten tweede kan de verandering van de klok invloed hebben op onze stemming. Er is aangetoond dat veranderingen in daglichturen van invloed kunnen zijn op de productie van hormonen zoals melatonine en serotonine, die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van onze stemming. Mensen kunnen zich bijvoorbeeld depressiever of angstiger voelen tijdens de donkere wintermaanden, wanneer er minder daglicht is. De verandering van de klok kan ook een soortgelijk effect hebben, vooral wanneer de zomertijd begint en we een uur slaap missen.

invoering van zomertijd heeft aanzienlijke invloed op psychisch welzijn en gezondheid

“Het is belangrijk om te onthouden dat de invloed van de verandering van de klok op onze psychische welzijn en gezondheid voor elke persoon anders kan zijn. Sommige mensen kunnen nauwelijks enige verandering opmerken, terwijl anderen zich significant beïnvloed kunnen voelen”.

Tips
Als je merkt dat je last hebt van de verandering van de klok, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om je aan te passen”, zo stelt Bram. Bijvoorbeeld:

  • Probeer enkele dagen voor de verandering van de klok je slaaproutine aan te passen, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de nieuwe tijd.
  • Probeer elke dag voldoende tijd buiten door te brengen, vooral in de ochtend en vroege middag, om je lichaam te helpen bij het reguleren van je slaap-waakritme en je stemming.
  • Zorg voor zoveel mogelijk regelmaat. Denk aan vaste tijden waarop je slaapt, opstaat, eet en sport. Dit kan helpen bij het reguleren van je stemming en het bevorderen van een goede fysieke gezondheid.
  • Probeer ’s avonds de lichten eerder te dimmen en zet beeldschermen op tijd uit voor bedtijd.
  • Wanneer je na de overgang naar zomertijd slaperiger bent, houd er dan rekening mee door de eerste dagen voldoende rust in te bouwen.
  • Als je merkt dat je last hebt van slaapproblemen of depressieve symptomen die aanhouden, neem dan contact op met een medische professional voor verdere ondersteuning.
Cookieinstellingen