Hoofddorpse Jasper tweede op Nederlandse kampioenschappen voor jonge vakmensen

Jasper Klein tijdens de Skills  Finals 2023
Jasper Klein tijdens de Skills Finals 2023
Foto: Aangeleverd

HOOFDDORP / AMSTERDAM – Jasper Klein uit Hoofddorp heeft vrijdag het erepodium mogen beklimmen van Skills The Finals 2023. Hij is tweede geworden in de nationale kampioenschappen ‘sanitaire- en verwarmingstechnicus’.

Jasper deelde het erepodium met Sam Strijbis uit Dirkshorn (NH) en Ariën Koolmees uit Overijssel die respectievelijk eerste en derde werden. Tijdens de Nederlandse kampioenschappen in de RAI heeft de installateur zich gemeten met zeven vakgenoten, een sterk spelersveld waarvan sommigen eerder de finales haalden. De in totaal acht jonge talenten hebben twee dagen gestreden om het Nederlands kampioenschap in hun vak. Maar liefst zeven van de acht finalisten komen, net als Klein, uit de stallen van IW-opleidingsbedrijven.

Beroepsopleiding
Jasper volgt een leerwerktraject bij opleidingsbedrijf IW Noord-Holland en gaat naar school op het ROC Nova College in Hoofddorp. Hij is een relatieve nieuwkomer in het wedstrijdveld. De nu 20-jarige student volgt pas anderhalf jaar een beroepsopleiding. Daarvoor rondde hij de HAVO af. Toch wist hij vorig jaar ook al door te dringen tot de finale.

Jasper Klein

De wedstrijdopdrachten die de finalisten krijgen, zijn elk jaar anders. Deelnemers in de competitie ‘sanitaire-en verwarmingstechnicus’ moeten bijvoorbeeld een koud- en warmwaterleiding aanleggen en een cv- of rioolinstallatie volgens tekening maken. Naast veilig en netjes werken moeten de deelnemers vaardig zijn in het buigen en bewerken van alle soorten installatietechnisch leidingwerk, het maken van verbindingen en kennis hebben van afsluiters, kleppen, ventielen en de wijze waarop die gemonteerd moeten worden.

Vaardigheden
De wedstrijdopdrachten representeren enerzijds nieuwe trends en ontwikkelingen in het vakgebied. Ook doen ze een beroep op de vakkennis en de vakvaardigheden. Daarnaast worden deelnemers ook beoordeeld op vakoverstijgende vaardigheden als creatief en probleemoplossend denken.

De jaarlijkse Skills competities zijn vakwedstrijden voor mbo- en vmbo-studenten. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd in ongeveer 50 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en schoonheidsspecialisten. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen deelnemende studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland.

Deze week hebben in totaal ruim 700 finalisten van Skills Talents (vmbo) en Skills Heroes (mbo) in de Amsterdamse RAI gestreden om Nederlands kampioen te worden in hun vakgebied.

Cookieinstellingen