Hulp van de reclassering in de natuur

Foto: St MEERgroen

Blog Franke van der Laan: In deze eerste week van 2023 was het weer extreem zacht. Overal in Nederland en Europa werden temperatuurrecords gebroken.

De vorst van net voor kerst ligt alweer ver achter ons. Die vorst werd weer gecompenseerd met overvloedige regen, dus op de bomenhub op Park 2020 sopten we weer zoals van ouds tot de enkels in het water en de blubber. Maar met laarzen aan en planken om de kruiwagens over te rijden is dat wel te doen. Op de meest regenachtige dagen grepen we onze kans om flinke voortgang te maken met het ontginnen van stukken van onze kas in Rijsenhout. We hadden van april tot augustus al 2500 m2 in productie en de afgelopen week hebben we daar 1800 m2 aan toegevoegd. Dat vereist wel het afvoeren van kubieke meters aan afgekeurde takken hortensia’s, het verwijderen van stalen pijpen, 1800 m2 worteldoek en daarna het met de spitmachine los werken van de grond. Daarna kunnen de druppelirrigatie slangen weer worden aangebracht. Volgende week gaan we weer door met deze werkzaamheden. Nog 4000 m2 te gaan, liefst voor half februari.

Op de drogere dagen ging het verzamelen van boompjes weer door. Een prachtig wingewest ontdekten we in de geluidswal van Kalorama. Drie dagdelen hebben we daar gewerkt en daar kwamen ca 2000 veldesdoorns uit, 300 kersenbomen van een mooie maat en ook 300 mooie meidoorns.

Ook zagen we kans om wat op te ruimen in de tuin van restaurant Den Burgh. De windsingel is weer op orde en ook de eerste 5 van 30 groentevakken. Nog 2 of 3 dagdelen hebben we nodig voor de rest en dan kunnen we schelpen en compost in gaan kruien. Dan kunnen we in maart weer gaan zaaien.

In Meermond had de groep er zin is. Bijna 20 mensen kwamen op de eerste werkdag van dit jaar opdagen. Met deze groep hebben we het riet in het moeras eindelijk klaar gekregen de meeste wilgen geknot en ook hadden we handjes om 4000 bolletjes te planten.

Die bolletjes dat is nog een heel verhaal. In december hebben we er 3,6 miljoen gekregen maar niemand reageert om ze ergens te planten, zelfs niet gratis. De eerste 176.000 hebben we deze week opgehaald om te planten. Bij allerlei gemeentes blijven we proberen om ze ergens geplant te krijgen.

Hulp reclassering

Met de reclassering loopt het inmiddels ook redelijk. We hebben al diverse malen hulp gehad van 1 of 2 personen. Met de meeste mensen is prima te werken maar veel hebben moeite om zich goed te organiseren en komen daardoor in de knel met de regelgeving en de protocollen. Dat ze zich niet goed weten te organiseren blijkt al uit hun time-management. Bijna niemand is op tijd. Nooit kunnen ze iets vinden en instructies lezen ze ook niet zodat ze in ongeschikte kleding verschijnen om met ons de bagger in te duiken…. Sommige zijn redelijk hopeloos en bang om een zandkorrel op hun broek te laten vallen, anderen doen hun best en twee waren er top. Dit waren dan ook personen die gewend zijn om met hun handen te werken. Die hadden er het grootste plezier in wat we doen en wij met hen. Eén je nam zelfs zijn eigen aanhanger mee voor bomentransport.

Op zaterdag 7 januari hadden we weer een oogstdag op de oude tennisbaan in Sassenheim met een mooie ploeg van 28 mensen. De laatste 6500 boompjes hebben we toen weten te redden. De helft voor de hub in Sassenheim en de andere helft voor Hoofddorp. Maandag 9 januari gaat de graafmachine aan de slag op deze tennisbaan.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen