Woningbouwproductie Haarlemmermeer ligt op schema

Foto: Wim Meijer Fotografie

HAARLEMMERMEER – Deze collegeperiode moeten er in ieder geval 3.000 woningen bijgebouwd worden in de gemeente Haarlemmermeer. Uit de woningbouwmonitor door onderzoeksbureau RIGO blijkt dat de gemeente op schema ligt.

Halverwege 2022 waren er 66.300 woningen in Haarlemmermeer. In de afgelopen twee jaar lag de nieuwbouwproductie op ongeveer 800 woningen gemiddeld per jaar. De jaarlijkse woningproductie zal naar verwachting toenemen naar rond de 2.200 woningen per jaar. Tot 2029 komen er dus tussen de 15.000 en 21.000 woningen bij. In totaal zijn er nu 116 grote en kleine bouwplannen bekend. Op een deel van deze locaties wordt al gebouwd.

In de plannen is bijna 30 procent van de woningen sociale huur, 11 procent middenhuur en 9 procent betaalbare koop tot de NHG -grens (NHG: Nationale HypotheekGarantie, red.). Dat is nagenoeg gelijk aan de gemeentelijke doelstelling van 50 procent betaalbare woningen. Ongeveer driekwart van de geplande woningbouw is een appartement en 25 procent een grondgebonden woning. De plannen in het stadscentrum en het stationsgebied bestaan in zijn geheel uit appartementen.

Woningbouwwethouder Jurgen Nobel benadrukt dat we realistisch moeten zijn. “Er zijn zoveel factoren die roet in het eten kunnen gooien om onze bouwambitie te realiseren. Maar ik ben blij dat we op schema liggen. De woningnood is groot, dus we moeten flink doorbouwen.”

De ambitie van Haarlemmermeer kan waargemaakt worden als er voldoende (financiële) ondersteuning van het Rijk, de regio, marktpartijen en corporaties is. Ook moeten de juiste randvoorwaarden gecreëerd worden en knelpunten worden weggenomen. Het gaat dan om het stikstofprobleem, de energiesituatie, opeenhoping van geluid, mobiliteit en betaalbaar en toekomstbestendig bouwen. Ook een tekort aan ambtelijke capaciteit speelt hierin een rol.

Cookieinstellingen