Festival of Lessons & Carols in Heilige Joannes de Doperkerk

Foto: Aangeleverd

HOOFDDORP – Festival of Lessons and Carols, een traditie uit de Anglicaanse kerk, wint snel aan populariteit in deze tijd en onze streek. Steeds meer kerken bieden deze viering aan in de laatste week van de Advent. Op zondag 18 december organiseert de Joannes de Doper parochie in Hoofddorp voor de eerste keer een Festival of Lessons & Carols.

Lezingen, gebeden afgewisseld met hymnes en gezangen door het International Choir of St. John the Baptist. De viering begint om 17:00 uur en toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom in de sfeervol aangeklede kerk. Misschien is het wel het begin van een mooie traditie in deze parochie om samen  voor te bereiden op het de komst van het licht van Kerst.

Achtergrond
De Ceremony of Lessons and Carols is nog geen eeuwenoude traditie. Het is een uitvinding van E.W. Benson die priester was in Truro, een stadje in Cornwall. Al in de negentiende eeuw waren er veel Engelsen die vooral met kerst naar de kerk kwamen en niet zoveel affiniteit hadden met de eucharistie. Benson, die later aartsbisschop van Canterbury zou worden, besloot op kerstavond 1880 een andersoortige viering aan te bieden die beter aansloot bij het kerkbezoek. Zijn Ceremony of Lessons and Carols werd dertig jaar later, in 1918, opgepakt door Eric Milner-White in King’s College in Cambridge. Sinds deze viering door de BBC live wordt uitgezonden (al sinds 1928 op de radio) heeft deze viering een enorme populariteit gekregen. Dankzij de live uitzendingen uit Cambridge is er een ‘zo hoort het’-traditie ontstaan waar sommige mensen niet van af willen wijken (de lezingen, liederen), terwijl anderen zich door de vorm laten inspireren en zoeken hoe ze er zelf een vorm aan kunnen geven in hun eigen context.

Cookieinstellingen