Vrijwilligers Haarlem aan de slag in het Zwaansbroek bij Nieuw-Vennep

Foto: St. Ecologisch Beheer Haarlem aangeleverd

Op zaterdag 19 november gaan vrijwilligers van de Stichting Ecologisch Beheer Haarlem aan de slag in het natuurgebied Zwaansbroek bij Nieuw-Vennep.

Zij gaan daar struiken langs een fietspad snoeien. Dit werk zou eigenlijk machinaal gebeuren, maar doordat de vrijwilligers dit met de hand doen (door te snoeien, knippen en zagen), is dit veel beter voor de biodiversiteit. Waardevolle struiken kunnen worden gespaard, en er is minder beschadiging aan bomen en struiken dan wanneer dit machinaal zou worden gedaan.

Stichting Ecologisch Beheer is een groep vrijwilligers die zich al vanaf 1986 inzet voor natuur en landschap in de omgeving van Haarlem. We werken in verschillende gebieden rondom Haarlem. Wij maaien riet- en hooilandjes, knotten wilgen, schonen poelen en greppels en verwijderen te overheersende planten. Ook maaien wij in natte duinvalleien. Hierdoor zijn de natuurwaarden in deze gebieden verhoogd en zijn landschapselementen in ere hersteld.

Er is een groep vrijwilligers die elke week op woensdag werkt, en een groep die één zaterdag in de maand werkt. Voor met name de laatste groep zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Mensen die een keer willen komen kijken en misschien meewerken, zijn zaterdag 19 november van harte welkom. Neem hiervoor contact op met [email protected].

Het Zwaansbroek (in beheer bij Staatsbosbeheer) is een jong parkbos dat is aangelegd in 2003 en ligt ten westen van het meer bekende en drukker bezochte Venneperhout en ten noorden van Lisserbroek. Het wordt gebruikt door buurtbewoners voor een blokje om.

Het bos heeft een gevarieerde begroeiing van bomen en struiken, zoals berk, els, haagbeuk, populier, meidoorn, inheemse vogelkers en hondsroos. Er zijn veel struiken met bessen, aantrekkelijk voor bes-etende vogels als merels, groenlingen en spreeuwen. Muizen en egels eten de afgevallen bessen. In het voorjaar geven veel besdragende struiken bloesem waar veel insecten op af komen.

Cookieinstellingen