Regenboogfestival Haarlemmermeer: feest voor iedereen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Haarlemmermeer beleeft op 15 oktober de eerste editie van het Regenboogfestival. Iedereen is welkom! Met dit festival laten inwoners en betrokken organisaties in Haarlemmermeer duidelijk zien dat zij voor een samenleving zijn waarin iedereen zichzelf kan zijn ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie.

(bron: Gemeente Haarlemmermeer)

Fabian Lenoir, vanuit MeerWaarde/MENES betrokken bij de organisatie van het festival, vertelt waarom dit festival zo belangrijk is. “Het is geen Pride, maar het lijkt er wel heel veel op.”
Fabian Lenoir is drie jaar geleden begonnen bij MeerWaarde en werkt nu als jongerenwerker en projectleider bij MENES. “MENES is een jongerenparticipatieplatform van MeerWaarde. We brengen jongeren bij elkaar en vragen naar hun ideeën die we dan proberen te realiseren. Daar komen leuke initiatieven uit voort. We proberen de participatie bij jongeren te vergroten en hen te laten ervaren dat ze zelf regie kunnen pakken.”

Eerste Regenboogfestival
Fabian: “Vanuit MeerWaarde organiseren we de Coming Out Dag samen met andere partners. Naar aanleiding van Coming Out Dag 2022 ontstond het initiatief om samen met partners het Regenboogfestival te organiseren. Het thema ligt dicht bij mijn hart. Ik kijk er naar uit. Het is een primeur voor Haarlemmermeer. Niet echt een Pride, maar daar heeft het wel veel van weg. Wat mij betreft de start van een jaarlijks terugkerend evenement.”

Voor elk wat wils
Wat kunnen de mensen verwachten op zaterdag 15 oktober? “Om 15.00 uur start een Pride Walk met vlaggenparade vanaf het Oude Raadhuis bij het Oude Buurtje. Inwoners lopen samen met organisaties, sportclubs, jongerenraad, verenigingen, schoolklassen en wethouder Marjolein Steffens-van de Water naar het Regenboogzebrapad. Daar houdt de wethouder een korte toespraak. Daarna gaat de route via winkelcentrum De Vier Meren naar het Cultuurgebouw. Daar vinden vanaf 16.00 uur allerlei activiteiten plaats waaronder een Regenbooginformatiemarkt, Chill Out jongeren maken een On the Spot podcast en er is een talkshow over veiligheid en acceptatie, het Roze Regenboog Café 55+. Er is een wall met kernwoorden. Jongeren kunnen daar hun eigen gedachten delen. Er is een drag queen en we sluiten natuurlijk af met een groot muzikaal feest voor de jongeren: een optreden van Promiss. Een culturele afsluiting, een feest voor de inwoners. Het Regenboogfestival is voor iedereen, alle mensen zijn welkom. Dat is het mooie aan dit festival. Het is inclusief. Geloof, achtergrond, leeftijd, geslacht, geaardheid, het maakt niet uit. We komen samen om ons te laten zien. Natuurlijk is het hoofdthema queer. Het is een feest van solidariteit en liefde met een signaal naar de maatschappij: wij hebben onze stem en we willen op een gelijke manier behandeld worden. En dat signaal steken we in een feestelijk jasje.”

Organisatie
Het Regenboogfestival wordt georganiseerd door diverse regenboogpartners samen met inwoners uit Haarlemmermeer. Meewerkende organisaties zijn onder andere: Cultuurgebouw/Pier K, Amstelring, Team Sportservice, COC Kennemerland, MeerWaarde/MENES, Maatvast, Jongereninformatiepunt JIP, Politie, Centrum Seksuele Gezondheid en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. Marjolein van Haaften van Bureau Discriminatiezaken: “Iedereen heeft het recht om te zijn wie hij/zij/hen wil zijn. Als Bureau Discriminatiezaken zetten wij ons daar actief voor in. Mooi om dit feest van bewustwording samen met zoveel organisaties in Haarlemmermeer neer te zetten. Door dit festival vergroten we de bewustwording dat veel mensen zich niet altijd thuis voelen bij de heteronorm en man-vrouwindeling.”

Begrip en acceptatie
Bij MeerWaarde kwam Fabian, zelf queer, in aanraking met activiteiten voor de LHBTIQ+-doelgroep. “De term LHBTIQ+ is nog steeds beladen terwijl we in een superdiverse samenleving leven. Mijn interesse bij MeerWaarde ging uit naar onderwerpen die aan de doelgroep gerelateerd zijn. De LHBTIQ+-community in Haarlemmermeer is echt levend. Daar passen jongerenwerkers goed bij. Mijn ervaring biedt een meerwaarde om kennis te kunnen delen. Jongeren uit de community hebben baat bij een ervaringsdeskundige. Onze grootste doelstelling is om bij de omgeving meer begrip te krijgen. Nederland doet het goed in vergelijking met andere landen op het gebied van acceptatie. Maar in de praktijk schiet het nog wel eens tekort. Het gevoel van acceptatie is ook hier teruggelopen. Als jongeren niet voldoen aan de standaardnorm worden ze minder geaccepteerd en is de kans op discriminatie, pesten en zelfs erger, groter. Op sommige scholen heb je de GSA, de Gender & Sexuality Allliance. Groepen middelbare scholieren uit de LHBTIQ+-gemeenschap komen samen met mensen van buiten de community. Op die manier komen mensen in aanraking met het thema. Dat bevordert de acceptatie en tolerantie. Op straat kom je nog wel homofobe of transfobe uitingen tegen. Als jongerenwerker kunnen wij in gesprek gaan als jongeren bijvoorbeeld homo gebruiken als scheldwoord. Het Regenboogfestival is een duidelijk signaal om mensen te laten zien dat de LHBTIQ+-gemeenschap gelijkwaardig behandeld moet worden. Opvoeden is belangrijk, scholen spelen een rol. We moeten zorgen voor een klimaat van meer tolerantie en minder discriminatie.”

Kijk voor het hele programma op www.hetcultuurgebouw.nl/agenda/regenboogfestival-haarlemmermeer/.

Cookieinstellingen