Vliegverbod van 5 jaar bij KLM én Transavia bij verstorend gedrag aan boord

Foto: Wim Meijer Fotografie

SCHIPHOL – KLM en Transavia delen sinds 29 september gegevens van passagiers die op de No Fly-list zijn geplaatst vanwege ontoelaatbaar gedrag aan boord of op de grond. Passagiers krijgen bij beide maatschappijen een vliegverbod van vijf jaar als zij zich op een vlucht van Transavia óf KLM misdragen.

Hiermee zijn KLM en Transavia de eerste luchtvaartmaatschappijen wereldwijd die gegevens van passagiers uitwisselen voor de No Fly List. De maatschappijen doen daarnaast een oproep aan de politiek en (internationale) beleidsmakers om het mogelijk te maken gegevens van deze personen met andere luchtvaartmaatschappijen uit te wisselen.

Door een vliegverbod bij Transavia door te trekken naar KLM en vice versa, wordt de reikwijdte van de getroffen maatregelen vergroot. Een passagier die vliegt met een KLM- of een Transaviaticket en op de ‘No Fly List’ wordt geplaatst, krijgt zo minder kans om de vliegveiligheid opnieuw in gevaar brengen bij de andere luchtvaartmaatschappij. Dit moet bijdragen aan het vergroten van de vliegveiligheid. Daarnaast gaat er een preventieve werking uit van deze maatregelen.

“Het is hard nodig om deze maatregel te treffen. Veiligheid aan boord heeft de hoogste prioriteit. De gevolgen van passagiers die zich misdragen zijn groot; dit heeft een grote impact op onze passagiers en onze eigen medewerkers. Elke vorm van fysiek geweld richting onze crew of medepassagiers is onacceptabel. Daarnaast levert het vertragingen op, wat heel vervelend is voor passagiers en hoge kosten betekent voor luchtvaartmaatschappijEN”, aldus Paul Terstegge, Executive Vice President Inflight Services KLM.

Daan Pijzel, hoofd dienst cabine bij Transavia: “We staan voor onze mensen en ook voor onze passagiers en veiligheid aan boord staat daarbij altijd voorop. Als er personen aan boord zijn die ontoelaatbaar gedrag vertonen, dan ontstaat er in zo’n kleine ruimte een zeer bedreigende situatie. Of het nu gaat om fysiek geweld of het delen van dreigende beelden via bijvoorbeeld Airdrop. We zien dat dit vaker gebeurt, onlangs nog op een vlucht naar Kroatië. Wat misschien wordt bedoeld als ‘grap’ leidt tot grote onrust bij passagiers, waaronder kinderen. En ook voor onze eigen crew is dit gedrag onacceptabel. Het niet kunnen vliegen voor vijf jaar met zowel Transavia áls KLM is een stevig signaal en doet recht aan de onveilige situatie die zo’n passagier veroorzaakt”.

Groei meldingen ontoelaatbaar gedrag
Ontoelaatbaar gedrag aan boord is een groeiend probleem. In coronatijd groeide het aantal meldingen van dit gedrag aan boord. Bij KLM zijn er per maand gemiddeld 5 meldingen van ontoelaatbaar gedrag waarbij de passagiers een vliegverbod krijgen, bij Transavia is dat gemiddeld eens per maand. Hoewel het aantal meldingen na corona daalde, zien de luchtvaartmaatschappijen nu toch weer een stijging. Dit gedrag op grote hoogte heeft een grote impact op zowel passagiers als de crew aan boord van de vliegtuigen.

Cookieinstellingen