Groefbijendoder en meer wetenswaardigheden flora en fauna Haarlemmermeer

Foto: St Meergroen aangeleverd

Franke van der Laan van de stichting MEERgroen schrijft wekelijks een blog over flora en fauna in de Haarlemmermeer. Franke: Dit jaar staan we voor 3e keer in de Duurzame top 100!

Trouw Duurzame Top 100

10 oktober is de dag van de duurzaamheid. Op die dag vindt al 15 jaar lang een nationale verkiezing plaats van de meest duurzame personen of organisaties en wordt georganiseerd door dagblad Trouw samen met Tegenlicht en debatcentrum Pakhuis de Zwijger. De eerste 10 jaar ging de prijs vooral naar wetenschappers, politici en commerciële bedrijven. In die 15 jaar is de duurzame Top 100 een soort moreel instituut geworden en de afgelopen 4 jaar is de aandacht verschoven naar mensen en organisaties die van onder af initiatieven nemen. Sinds die tijd is MEERGroen 2 keer gekozen, in 2019 op de 18e plek en in 2020 op plek 82. Dit jaar zijn we weer gekozen maar pas op 10 oktober horen we op welke plaats wij staan. Het is niet alleen een hele eer om in de toonaangevende lijst te komen maar het helpt ook om de initiatieven en ambities waar we voor staan en die zijn niet gering, op de kaart te zetten.

Gevarieerde week

Het is goed te merken dat de vakanties voorbij zijn. Na een paar weken waarin de oogsten massaal waren, maar er maar weinig mensen waren om ervan te eten, kunnen we nu weer alles kwijt en de oogsten zijn nog steeds overvloedig. Deze week hebben we 300 kg aardappelen, 100 kg uien, 200 kg pompoenen geoogst en ook de druivenoogst ziet er prima uit. De pepers, paprika’s, snack komkommertjes en tomatillos zijn ook begonnen met produceren maar het is bijna klaar met de productie van de bonen, komkommers en tomaten. Waar we ook aan merken dat de vakanties voorbij zijn is de massale aanloop van helpers. Deze week hadden we een groep van 20 leerlingen en 4 leraren van de Internationale School Amsterdam. Het was genieten van het mooie weer tijdens het water geven, tot de ellenbogen de grond in voor aardappels rooien en bloemenzaden oogsten en schonen. Volgende week komen er zelfs 2 bedrijven met 15 en 40 mensen helpen. Het nieuws dat het leuk en gevarieerd is om te komen wordt steeds verder verspreid. Dus: kom maar, er is oneindig veel werk. Hoe meer mensen er helpen, hoe meer terreinen we in beheer kunnen nemen en hoe meer terreinen we in beheer krijgen hoe meer helpers we zoeken.

Info voor passanten

Als we aan het werk zijn vragen veel mensen zich af wat we aan het doen zijn. ( en helaas kan de meerderheid van de mensen zich niet voorstellen dat je voor het algemeen belang je handen uit de mouwen steekt). Vrijwilligers, die dat op viel, hebben zelf het initiatief genomen om bij werkdagen een infobanier op te hangen om dat aan passanten duidelijk te maken. Die hangt dus voortaan overal waar we aan het werk zijn (Foto).

Notenbomen

Als aanvulling op de meerbomen.nu actie hebben we 900 walnoten, 500 hazelnoten en 100 tamme kastanjes gekregen. Daarvoor hebben we een plek ingericht om ze te laten kiemen tot notenbomen die we vervolgens kunnen uitdelen maar er komen er nog meer. Als er mensen zijn die het ook leuk vinden om notenbomen op te kweken. Graag!

Groefbijendoder (openingsfoto)

Er leven misschien wel 5.000-10.000 soorten wespen in Nederland. De meeste soorten zijn sluipwespen maar er bestaan ook vegetarische bladwespen en parasitaire goudwespen. De meeste soorten leven solitair en alleen de overbekende limonadewespen en hoornaars leven bij elkaar in volken. De wespenwereld is oneindig gevarieerd en intrigerend. Een niet onaanzienlijke familie wespen bestaat uit de graafwespen. Ik kwam alleen al voor Nederland een 50-tal geslachten tegen met in totaal bijna 1.000 soorten. Dus alleen al over graafwespen kan ik 40 jaar lang elke 14 dagen een column wijden…. Deze week stuitte ik op graafwespen omdat er tussen stenen holletjes waren gemaakt waar omheen een rand zand omhoog gebracht was. Gelukkig kon ik een scherpe foto maken voor determinatie. Het was een vrouwtje van de Groefbijendoder nadat ze net een prooi in een van de holletjes had gebracht. Alle graafbijen hebben zich gespecialiseerd op andere prooisoorten, zo heb je vliegendoders, spinnendoders, rupsendoders, bijendoders en ga zo maar door.

Bijzonder

Groefbijendoders zijn gespecialiseerd in het vangen van kleine soorten solitaire zandbijen maar vangen ook wel eens honingbijen. Deze wespen zijn zelf ook solitaire soorten. Daar waar ik ze heb gevonden trof ik 10 holletjes aan van meerdere vrouwtjes. De holletjes bestaan uit verticale gangen van ca 15 cm diep met onderin en langs de gang, cellen waar ze 5-8 prooien bijeen brengen. Per cel worden dezelfde prooisoorten bijeengebracht en natuurlijk leggen ze daar een of meer eitjes bij. De prooien worden verlamd en blijven vaak nog 2 dagen leven. De larve blijft in de cel ook overwinteren. De Groefbijendoders zijn actief van juni tot september.

Waar

Groefbijendoders komen voor van Engeland tot Japan, in heel Eurazië langs de kust en in het binnenland en van Mediterrane landen tot Scandinavië en ook in steden. Voor hun holletjes gebruiken ze zowel zandige grond maar ook compactere bodems en spleten tussen verhardingen.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan [email protected]. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer3e keer in de Duurzame top 100

Cookieinstellingen