Botsende werelden: Park 2020: weg of niet weg

Foto: Charles Duijff

Sinds 2015 beheert de Stichting MEERgroen een braakliggend stuk kantoorpark bij station Hoofddorp, waar sinds de aanloop naar de kredietcrisi niet gebouwd kon worden. Op die plek is een complex van groentetuinen, bloemenweides, boomgaard en een kas ontstaan. Park 2020.

Voor velen is dit een welkome groene afwisseling gelegen tussen de omliggende kantoren. Het wordt zo gewaardeerd dat we daar nu al in het 8e jaar van een 3-jarig contract zitten.

Deze voedseltuinlocatie heeft een tijdelijk karakter, dat is een gegeven. Echter een nieuwe projectontwikkelaar wil op zeer korte termijn (1 november 2022) het hele terrein kaal opgeleverd hebben, zonder dat er zicht is op het moment dat er gebouwd gaat worden. Sinds maart dit jaar zijn we druk bezig met een andere locatie om de kas, de boomgaard, de tuingrond (300m3) en de meer dan 1000 vaste planten en struiken over te brengen.

Die locatie is inmiddels in zicht, maar pas vanaf november 2023. Om de projectontwikkelaar tot een redelijk compromis te bewegen, lijkt een (duur) juridisch proces nodig te zijn. De tijd om pas in november 2023 te verhuizen is er, maar de wereld van de projectontwikkelaar, die gaat over rendement en beton, botst met onze waarden van sociale cohesie, biodiversiteit, gezond eten en bewegen en het zuinig zijn op kwaliteiten die in 8 jaar opgebouwd zijn.

Gedwongen vertrek per 1 november 2022 betekent dat al die opgebouwde kwaliteiten verloren gaan en in de milieustraat vermorzeld zullen worden. Daarom hebben we deze week een steuncampagne gestart om de verhuizing van de voedseltuin te verplaatsen naar winter 2023/2024. Die tijd zou er moeten zijn bij gebrek aan een bouwvergunning. Ook zoeken we hulp voor de verhuiskosten van ca € 80.000 en eventuele proceskosten van ca € 10.000 voor het geval juridische stappen nodig zijn om te voorkomen dat de voedseltuin moet worden opgedoekt. Via de homepage van Stichtingmeergoen.nl kan de petitie (expliciet of anoniem) worden getekend en de verhuizing en een eventueel proces met een gift worden gesteund. Daarbij helpt het mogelijk dat Stichting MEERGroen de ANBI status heeft, zodat gisten aftrekbaar zijn.

Teken de petitie (expliciet of anoniem)

Steun de verhuizing en een eventueel proces met een gift (klik op Homepage One)

Homepage One

Rituals teambuilding

Op de heetste dag van de maand (32 graden) kregen we ook weer hulp van een bedrijf, in dit geval van Rituals. Leuk om te vermelden was, dat de verwachtingen 6 weken eerder waren, dat er 7 mensen zouden komen. Drie weken geleden werden dat er 10, toen 15 en uiteindelijk kwamen er 22 mensen op bezoek (met 6 mensen begeleiding van ons). Op zo’n dag kun je flink wat werk verzetten. We hadden een reeks van werkzaamheden voor hen in petto: er kon 200kg aardappels worden gerooid maar ook bloemenzaad worden geoogst en geschoond. En met ijsjes, veel drinken en water geven in de tuin werd het een topdag met veel eye-openers. De personen van Rituals die kwamen helpen waren nl de accountants. Op deze dag hebben de werelden van economie en ecologie elkaar op een hele leuke manier een hand gegeven.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen