Spaarne Gasthuis neemt deel aan kankeronderzoeksnetwerk Amsterdam UMC

Foto: Pixabay

Het Spaarne Gasthuis neemt per 1 september deel aan een kankeronderzoeksnetwerk van regionale ziekenhuizen en het Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam. Het onderzoeksnetwerk betreft hematologische aandoeningen zoals bijvoorbeeld leukemie, Kahler en lymfeklierkanker.

De samenwerking is opgezet door het AmsterdamUMC dat hiervoor 2,4 miljoen euro subsidie heeft ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Medisch manager, oncoloog en hematoloog Aart Beeker van het Oncologie centrum van het Spaarne Gasthuis is enthousiast over de samenwerking. “Dit is een mooi voorbeeld van regionalisatie van zorg voor de hematologische patiënt. Deze patiënt kan nu in zijn eigen omgeving worden behandeld en meedoen aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek en de nieuwste behandelingen.”

Cancer Center Amsterdam wil dat zoveel mogelijk patiënten baat hebben bij innovatieve behandelingen. Internist-hematoloog Sonja Zweegman van het Amsterdam UMC Cancer Center: “In de regionale ziekenhuizen komen patiënten niet snel in aanraking met de onderzoeken die wij in het Cancer Center Amsterdam doen. Door een regionaal onderzoeksnetwerk te vormen kunnen zowel de patiënten bij Amsterdam UMC als in de regionale ziekenhuizen in studieverband een behandeling krijgen. Het voordeel voor ons als academisch ziekenhuis is dat we met meer patiënten beter en sneller kankeronderzoek kunnen doen.”

Start pilot in september
In september start het Amsterdam UMC een pilot met drie ziekenhuizen, Flevoziekenhuis, Dijklander Ziekenhuis en Spaarne Gasthuis. Projectleider Wendy Onstenk, die het regionale kankeronderzoeksnetwerk gaat opzetten, licht toe: “Na deze pilot willen we meer ziekenhuizen in de regio laten aansluiten. Vanuit de financiering van KWF stellen we research verpleegkundigen aan in de regionale ziekenhuizen. Zij gaan lokaal de diverse studies coördineren. Ook vragen zij of de patiënt bloed of weefsel wil afstaan voor de biobanken van Cancer Center Amsterdam. Dit materiaal gebruiken de onderzoekers voor wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld het ontstaan van kanker en manieren om kanker eerder te ontdekken en beter te behandelen.”

Ren voor de Regio
Marathonlopers kunnen via KWF Kankerbestrijding geld ophalen voor het onderzoeksnetwerk. Iedere deelnemer van de TCS Amsterdam Marathon van oktober dit jaar kan zich laten sponsoren onder het motto Ren voor de Regio. “Met Ren voor de Regio kan iedereen bijdragen aan de zorg voor morgen”, zegt Zweegman. “Door je hardlopende vriend of collega te sponsoren of door als patiënt mee te doen aan ons baanbrekende onderzoek, werken we samen aan een betere diagnose en behandeling voor kanker. We zijn heel blij dat KWF dit initiatief ondersteunt.”

Cookieinstellingen