Hitte, Bramen, Park2020 en Kas Rijsenhout

Foto: Charles Duijff / Pixabay

Franke van der Laan van de stichting MEERgroen schrijft wekelijks een blog over flora en fauna in de Haarlemmermeer. Deze week was de eerst week van de zomervakantie, maar daar hebben we weinig van gemerkt!

Op PR gebied was er een interview ‘als bomenredder’ met het NRC handelsblad en als Groene organisatie om burgers te mobiliseren een interview met het NH Magazine van de provincie Noord Holland. De artikelen daarvan verschijnen later dit jaar.

Op financieel gebied was er goed nieuws: we zijn één van de 6 voorstellen (van de 70) die door mogen voor financiering van ons Voorbeeld project Biodiversiteit en wilde bijen. Dat kan op termijn € 70.000 opbrengen waar we een paar ha nieuwe bloemenweides mee kunnen aanleggen en bestaande opknappen. Dat is soms hoognodig na 15 jaar.

Nu de oogst in de vakantietijd op zijn hoogtepunt is, is een groot deel van Nederland afwezig om er gebruik van te kunnen maken. Restaurants draaien op een laag pitje en onze groenteboer is ook 3 weken afwezig, maar deze week hebben we toch meer dan 200 kilo courgettes, bonen, komkommers, bramen en nog 30 andere producten een goede bestemming kunnen geven.

In deze week viel ook de warmste 19e juli sinds mensenheugenis. Die dag hebben we gebruikt om zaden te drogen en te schonen in de kas in Rijsenhout (Foto). Gelukkig ligt die kas naast de Westeinder zodat we regelmatig konden zwemmen om af te koelen. De dagen erna was het niet meer zo heet en hebben we weer 150 m2 extra kas ontgonnen en ingezaaid. Alles bij elkaar hebben we sinds 22 april nu 3.300 m2 ontgonnen. En natuurlijk komt daar ook heel veel oogst af.

Op de voedseltuin van Park 2020 verliep deze week de deadline voor het accepteren van een aanbod dat we per 1 november weg moeten zijn van Park 2020 maar onze vervangende plek komt naar verwachting pas in juli 2023 beschikbaar. Door de projectontwikkelaar is er nog geen aanvraag voor een bouwvergunning ingediend bij de gemeente en dat betekent dat er zeker nog een jaar of 2 niet gebouwd gaat worden. Daarom hebben we het aanbod afgeslagen en opnieuw gevraagd om een gesprek over de mogelijkheid dat we tussen november 2023 en april 2024 kunnen verkassen. (Letterlijk: want we willen de kas ook mee nemen en dat kost al ca €40.000 waar we ook nog fondsen voor moeten zoeken).

Bramen houden van warm weer, Normaliter is de bramenoogst vooral in augustus. Vorig jaar begon die al half juli en dit jaar wat het helemaal raak. 2 weken geleden (10 juli) oogsten we de eerst 500 gram. Vorige week was het al 10 kilo en vandaag (24 juli) hebben we 35 kilo geoogst in 6 uitputtende uren en hangt er nog zeker 6 kilo aan. En dat alles van 30 planten. Ik ben benieuwd hoe het in de loop van augustus gaat.

Last but not least hebben we de meebomen.nu campagne voor het komende seizoen besproken. Veel provincies doen nu mee met een betaalde coördinator en we gaan 7 en 8 oktober een kick-off bomenfestival organiseren. Dat kan in een van de Landal vakantieparken. In november kunnen we in 20 Landal parken bomen oogsten. Ook in Duitsland komen de eerste activiteiten op gang en we hebben een voorstel voor de EU gemaakt voor uitbreiding naar alle 27 EU landen. Goede ontwikkelingen dus.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen