Creatieve workshops en lekker eten de tussen kunst in Cobra Museum

Benali's kookworkshop
Benali's kookworkshop
Foto: Aangeleverd

Naar aanleiding van de tentoonstelling Het andere verhaal – Marokkaans Modernisme organiseert het Cobra Museum voor Moderne Kunst in de maand mei een uitgebreid en zeer divers programma voor jong en oud. Tijdens verschillende creatieve workshops en interessante activiteiten worden zowel volwassenen als kinderen meegenomen op reis langs Marokkaanse kunst en cultuur, ambachten en de bijzonder smakelijke keuken.

Zo kunnen kinderen en volwassenen onder andere leren kalligraferen, is er een workshop Henna alle leeftijden en geeft kunstenaar André Elbaz een lezing over zijn werk. Daarnaast worden er gratis workshops aangeboden voor jongeren tussen de 15 en 20 jaar tijdens de Cobra Academies. Tenslotte biedt het Cobra Museum de mogelijkheid om zaterdagavond 28 mei aan te schuiven bij een dinerbuffet tussen de Marokkaanse kunst en hierbij genieten een optreden van leden van het Amsterdams Andalusisch Orkest.

Een compleet overzicht van alles wat er de komende tijd te beleven valt, inclusief reserveringsmogelijkheden en prijzen, is te vinden op www.cobra-museum.nl. Een greep uit het aanbod:

Kunstenaarslezing André Elbaz – 15 mei
In de tentoonstelling Het andere verhaal worden vier werken van de Marokkaanse kunstenaar André Elbaz tentoongesteld, waaronder het indrukwekkende De urnen, 2001 – 2021. Op 11 september 2001 zag André Elbaz de Twin Towers in New York instorten. Als reactie op het immense gevoel van vernietiging en afschuw, creëerde hij De urnen. Hij verscheurde en versnipperde zijn eerder gemaakte tekeningen en schilderijen en stopte die in urnen, als een schreeuw gevangen in glas. Elbaz zal in het Cobra Museum (in het Engels) vertellen over zijn werk, gevolgd door een dialoog tussen de kunstenaar en gastconservator Abdelkader Benali. De lezing is gratis toegankelijk.Workshops Arabische kalligrafie voor kinderen en volwassenen – 18 & 20 mei
Kalligrafie is de kunst van het schoonschrijven of schilderen van letters en woorden. Bij de workshop voor volwassenen passeren verschillende schriftstijlen de revue met daarbij bijzondere aandacht voor het Maghrebijnse, Marokkaanse schrift. Je krijgt uitleg over het alfabet en leert enkele woorden kalligraferen. Kinderen schrijven met allerhande creatieve materialen een eigen woord en maken zo hun eigen kalligrafie-kunstwerk.
Workshop Henna voor kinderen – 25 mei
Onder leiding van Fatima Oulad Thami, expert op het gebied van Marokkaanse hennakunst, leer je niet alleen zelf tekenen met een hennaspuit, maar maak je ook kennis met de verschillende hennarituelen. Je creëert je eigen hennadesign op een canvasdoek, maar je mag uiteraard ook aanschuiven bij de hennameester zelf om je hand te laten versieren. Op 3 juni is er tevens een workshop voor volwassenen.Cobra Pakt Uit! – 27 t/m 29 mei
Tijdens de tentoonstelling Het andere verhaal pakt het Cobra Museum elk laatste weekend van de maand uit met speciale activiteiten in een feestelijke Marokkaanse sfeer in het museum onder de titel Cobra Pakt Uit!

  • In mei starten we op vrijdagavond de 27e met de Cobra Academy, waarin het museum de deuren wagenwijd openzet voor de creativiteit van jongeren. Leden van het Amsterdams Andalusisch Orkest verzorgen voor hen een speciale workshop derbuka, een percussie-instrument dat veel gebruikt wordt in Noord-Afrikaanse muziek, maar ook in popmuziek te horen is. Diezelfde avond is er voor volwassenen in het café en de keuken van het museum een workshop Marokkaans koken door Abdelkader en zijn vrouw Saïda Benali.
  • Op zaterdagmiddag 28 mei verzorgt Stone Stories een workshop Sieraden vertellen verhalen geïnspireerd op de Amazigh cultuur, waarin zowel het delen van verhalen als het maken van bijzondere sieraden tot het rijke erfgoed behoren. Deelnemers maken tijdens deze workshop hun eigen sieraad. Op zaterdagavond verzorgt de Couscousbar een dinerbuffet in de tentoonstellingsruimte, waarbij gasten ook getrakteerd worden op een aantal optredens van leden van het Amsterdams Andalusisch Orkest.
  • Op zondag 29 mei zijn er ten slotte workshops theeceremonie en Marokkaanse koekjes voor kinderen en volwassen. In deze workshop ga je onder leiding van chef-kok Bahya zelf aan de slag met het bakken van typisch Marokkaanse koekjes. In de volwassenenworkshop is er ook uitgebreide aandacht voor de Marokkaanse gastvrijheidscultuur en de culturele tradities die hierbij horen.
Cookieinstellingen