Boomuitdeeldagen: 68% tuinen Hoofddorp betegeld

Foto: St MEERgroen

Half maart begint het voorjaar en komt na 6 maanden relatieve rust de natuur volop in beweging en dus St. MEERgroen ook. Na de drukke NLdoet week met 600 vrijwilligers was het deze week nationale boomfeestdag/boomplantdag.

Van 1 november tot 15 maart hebben we honderden grote boomplanters bediend. Dan moet je denken aan boeren, mensen die een voedselbos starten, gemeentes en landgoederen. Inmiddels hebben zij landelijk al vele honderdduizenden bomen ontvangen.
Ter gelegenheid van de nationale boomfeestdag en het einde van het boomplantseizoen willen we ook graag de burger bedienen en betrekken. Veel mensen zien hun eigen rol en verantwoordelijkheid niet, bij het massaal betegelen van hun tuin.

In Hoofddorp is die complete betegeling opgelopen tot 68 % van de tuinen. Dat geeft wateroverlast, hittestress en het uitroeien van veel stedelijke natuur, waaronder egels, vogels, vlinders, bijen en ga zo maar door. Onze boomweggeefacties richting de burger hebben tot doel mensen op een positieve manier te attenderen op dat grote maatschappelijke probleem en dat en hoe het anders kan als ’we er samen iets leuks van maken’.

En daarom liften we mee op de nationale boomfeestdag-campagne. Liefst zouden we in elke gemeente in Nederland boomweggeefdagen organiseren. Met alle meerbomen.nu deelnemers lukte dat, dit jaar in een stuk of 60 (van 360) gemeentes. We zijn er dus nog lang niet.

Als MEERGroen hebben we het dit jaar weten te organiseren in 3 gemeentes: in Haarlemmermeer (waar we het al vanaf 2009 doen) en in Sassenheim en Aalsmeer waar we het voor het eerst deden. In Hoofddorp doen we het op 3 dagen. Op de eerste dag op 16 maart kwamen er ruim 250 mensen op af die samen 8000 boompjes afnamen. Op maandag 21 en woensdag 23 doen we het eens dunnetjes over.

Maar eerst hebben we op 19 maart 19000 boompjes klaargezet in Aalsmeer. En daar kwamen maar liefst 800 mensen op af die samen 18.000 boompjes mee nemen en veel van hen gaan met hun ‘oogst’ ook de buren langs. Dat is vooral handig met de vlinderstruik stekken die we in bossen van 50 stuks beschikbaar maakten. Ook vele politieke partijen hebben die stekken uitgedeeld tijdens het flyeren. En op 11 en 20 maart bedienen we bevolking van Sassenheim en Teylingen: Op 11 maart kwamen er 100 mensen langs die 2000 boompjes meenamen en op 20 maart vulden we de vooraard weer aan met 5000 stuks en kwamen er 250 geïnteresseerden die 7000 boompjes meenamen.

Aan het einde van komende week zijn alle boompjes uitgedeeld en kunnen we beginnen met het groentetuin-seizoen en leggen op kale delen grond bloemenweides aan.

Vooral in Aalsmeer was het voor alle deelnemers en bezoekers (waaronder ook politieke partijen, wethouders en bedrijven) een eye-opener hoe makkelijk die boompjes te verzamelen zijn en hoe veel mensen op deze manier betrokken raken en dat allemaal volgens het magische principe: ‘gratis’. Ons rendement zit het in het feit dat tientallen nieuwe mensen extra als vrijwilliger aanhaken en dat onze aanpak (een wereld in evenwicht met wat het ecosysteem kan hebben zodat we niet 10 jaar maar nog 100.000 jaar voort kunnen) in de picture komt bij beleid, politiek en bedrijven.

De enige dissonant van de week was dat bij sommige mensen de hebberigheid zo doorslaat, dat ze hun ze hele auto vol gaan laden (om te verkopen?) en als we ze daar dan op aanspreken, we voor rotte vis (en erger) worden uitgemaakt. Dat is dan weer de korte lontjes mentaliteit van mensen die alleen aan hun eigen belang denken.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen