Corona-innovatieteststraat Schiphol succesvol van start met onderzoek speekseltest

Foto: Veiligheidsregio Kennemerland

BADHOEVEDORP – Vanaf woensdag 9 maart is een speciale innovatieteststraat op onze Schiphol XL locatie operationeel, die IT’s XL heet. Er is gestart met onderzoek naar het gebruik van speeksel bij onze standaardtest, de Panther. De Panthertest is een zogenaamde NAAT (Nucleic Acid Amplification Technique), en valt daarmee in dezelfde categorie als de PCR en LAMP test. De resultaten van het speekselonderzoek zullen worden vergeleken met die van de keel- en neusswab.

Deelname aan dit onderzoek was mogelijk voor iedereen van 16 jaar en ouder, er waren 200 deelnemers nodig. GGD Kennemerland is tevreden over het verloop: na twee dagen waren er al voldoende deelnemers. Inwoners toonden zich enorm bereid om mee te werken aan het onderzoek. Binnenkort start het volgende onderzoek. Daarnaast geven we op de teststraat informatie over lopend onderzoek, te beginnen met de SARSLIVA 2.0 studie. Deze studie is een samenwerking tussen Spaarne Gasthuis, GGD Kennemerland, Streeklab Haarlem en RIVM. Het betreft een speeksel (saliva) onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus binnen huishoudens.

SARSLIVA 2.0 studie
Voor die SARSLIVA 2.0 studie worden deelnemers gezocht die  korter dan 24 uur tevoren positief zijn getest, jonger zijn dan 65 jaar en een huishouden vormen van tenminste 3 personen. Het gezin wordt gedurende 6 weken gevolgd door middel van vragenlijsten, (zelf) speekselafnames, en 2 maal het bepalen van antistoffen in bloed uit een vingerprik. De opzet van deze studie is gelijk aan de SARSLIVA-studie waaraan wij in 2020 deelnamen en waarvoor toen 86 gezinnen zijn geïncludeerd. Op dat moment was er in Nederland echter nog sprake van de oorspronkelijke (Wuhan) coronavirusvariant, en inmiddels hebben we te maken met de Omikronvariant. De vraag is natuurlijk of de verspreiding, het ziektebeloop en –ernst in deze gezinnen nu anders zijn dan in 2020.

Cookieinstellingen