Suzanne Schulting prolongeert Olympische titel met opnieuw goud op de 1000 meter

Foto: Wikipedia - DWDD

Suzanne Schulting heeft vanmiddag haar olympische titel op de 1.000 meter shorttrack geprolongeerd. De 24-jarige Nederlandse had in de kwart- en halve finales al indruk gemaakt en was ook in de finale de beste van allemaal.

In de sterk bezette finale ging Schulting direct aan kop en die positie stond ze niet meer af, al kwam concurrent Choi Min-jeong uit Zuid-Korea in de slotmeters nog dichtbij. Het brons was verrassend voor de Belgische Hanne Desmet.

https://twitter.com/Eurosport_NL/status/1492119363700371462

De drie bleven in de slotronde alleen over doordat de Italiaanse Arianne Fontana en Kristen Santos uit de Verenigde Staten elkaar toucheerden en onderuit gingen.

Eerder op de dag had Schulting in de kwartfinales direct de toon gezet door het bijna tien jaar oude wereldrecord van de Zuid-Koreaanse Shim Suk-hee te verbeteren. In haar halve finale was ze eveneens een klasse apart.

Ook Nederlands succes op de lange baan: zilver voor Roest op de 10.000 meter
Vanmorgen is Patrick Roest erin geslaagd om zijn tweede zilveren medaille te winnen, opnieuw achter een ongenaakbare Nils van der Poel, die de langste schaatsafstand met een indrukwekkend wereldrecord op zijn naam schreef.

Vooraf was de Zweed al de torenhoge favoriet. En vandaag maakte hij zijn favorietenrol dubbel en dwars waard. Met een eindtijd en meteen wereldrecord van 12.30.74 overklaste hij vooral de Nederlandse concurrentie, maar liefst 13,8 seconden sneller dan Roest.

In zijn  kielzog nam van der Poel in de laatste rit ook zijn directe tegenstander mee naar een eindtijd die onder de tijd van Jorrit Bergsma lag, waardoor deze precies buiten het podium terecht kwam.

Shorttrackers lopen bij Spelen finale met aflossingsploeg mis
Minst fortuinlijk vandaag waren de Nederlandse shorttrackmannen die er niet in slaagden de finale te halen op het onderdeel aflossing. Jens van ’t Wout, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Sven Roes lagen in de tweede halve eindstrijd in het Capital Indoor Stadium lang op koers, maar De Laat liet zich in de slotronde verrassen.

Zuid-Korea finishte als eerste, de Russische sportploeg werd tweede. Nederland kwam 0,002 tekort en werd daardoor aangewezen op de B-finale. Knegt ontfermde zich direct na afloop over De Laat, die besefte dat hij de zeker lijkende finaleplaats had verspeeld.

https://twitter.com/Eurosport_NL/status/1492114169121882115

Het lukte Nederland nog niet een olympische medaille te winnen met de aflossingsploeg. Vier jaar terug werden de shorttrackers in de halve finale gediskwalificeerd. In Sotsji (2014) leek het team van bondscoach Jeroen Otter kansrijk voor een medaille, totdat Freek van der Wart in de finale onderuit ging.

Het shorttracktoernooi voor de mannen in China is met de uitschakeling op de relay, op de B-finale na, ten einde. Op de 1000 en 1500 meter wisten de Oranje-rijders geen medaille te halen en vrijdag werden De Laat, Van ’t Wout en Dylan Hoogerwerf in de series van de 500 meter uitgeschakeld.

Knegt pakte bij de vorige Spelen in Pyeongchang nog een zilveren medaille en acht jaar geleden in Sotsji brons. Die bronzen plak betekende de eerste olympische shorttrackmedaille voor Nederland ooit.

Cookieinstellingen