Voor deze negende column trekt Marc Janssen van
Stichting Duinbehoud opnieuw de wandelschoenen aan voor een winterse wandeling door ons duingebied en heeft speciale aandacht voor de boomklever, een vogeltje dat het op de bouw niet verkeerd zou doen, want het blijkt een geboren metselaar.
In de regio Kennemerland zijn we gezegend met prachtige duingebieden. De Amsterdamse Waterleidingduinen, de Kennemerduinen en het Noord-Hollands Duingebied. Prachtige natuur, om te wandelen, te fietsen, voor andere sportieve activiteiten, tevens waterwingebied dat voorziet in ons drinkwaterbehoefte, en natuurlijk ook bescherming tegen de zee. En dan heb je ook nog de geneeskrachtige kruiden en eetbare planten.
Dit alles bij elkaar biedt volop inspiratie voor een mooie serie van verhalen van wat je zo al tegenkomt in ónze duinen en op onze stranden. De serie is gemaakt door de Stichting Duinbehoud.
Op en neer met de boomklever (door: Marc Janssen)
Diverse onderzoeken in binnen- en buitenland hebben het inmiddels bewezen: in een groene omgeving zijn mensen niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder. Tijdens een wandeling door de natuur komen mensen tot rust en herstellen ze van stress of overbelasting.
Ook in de wintermaanden is een wandeling door de natuur aan te raden. Er is van alles te zien en te beleven. Nu de bladeren van de bomen zijn gevallen kun je de bosvogels goed waarnemen, ook zonder verrekijker. Iedereen kent de roodborst die in de wintermaanden in de stadstuintjes is te vinden, of de vinkjes die voor je uit over het wandelpad vliegen. Maar zeker de moeite waard is het om goed te luisteren en te kijken naar de boomklever. Deze bosvogel kun je in de wintermaanden goed waarnemen in de beboste duinen langs de binnenduinrand.
De boomklever is goed te herkennen aan zijn blauwgrijs gekleurde rug en de oranjebruine borst. Opvallend zijn de lange teennagels, waarmee de boomklever zich vastzet aan de boomstam. Behendig klimt de boomklever zowel omhoog als omlaag langs de boomstam op zoek naar voedsel. Met zijn scherpe, spitse snavel is de boomklever op zoek naar kleine insecten die verborgen zitten in de gaten en spleten van de boomschors. Het is een belangrijke bron van voedsel voor de boomklever in de wintermaanden. De boomklever eet ook zaden en noten. Met de scherpe snavel wordt flink ingehakt op de vruchten, die met de poten worden vastgehouden. Het lijkt soms op het geluid van een specht.
Wat niet iedereen weet, is dat de boomklever een metselaar van beroep is. In het voorjaar zoekt de boomklever een oude boomholte op om een nest te maken en metselt met natte modder een opening precies op maat (32 mm). Dat is om ervoor te zorgen dat grotere vogels geen gebruik gaan maken van het nestje.
Het gedrag van de boomklever lijkt wat op het gedrag van de boomkruiper. Met het verschil, dat de boomkruiper alleen omlaag klimt langs de boomstam en vrijwel nooit omhoog. Het omhoog klimmen is een specialiteit van de boomklever. Daarbij heeft de boomkruiper een ander verenkleed: een bruin gespikkelde rug en wittige borst.
Voor meer informatie over natuur en gezondheid zie:
www.duinbehoud.nl