Als Stichting MEERGroen beheren we ca 1.000 ha natuur met 150 vaste vrijwilligers. Dat lukt dus nooit met dat vrijwilligersaantal. Maar gelukkig hebben we een vrijwilligersmodel, waarin ook groepen die maar 1 dagje wat willen doen ook zeer welkom zijn. Dat waren er vorig jaar wel 1.600!
Blog Franke van der Laan 13 oktober:
Veel bedrijvenparticipatie deze week
Vaak zijn dat bedrijven die een teambuildingdag hebben of een dag maatschappelijk werk, maar het kunnen ook stagiaires zijn. Iedere groep en elk uurtje hulp is welkom. En zo krijgen we het werk wél gedaan! Deze week was wat dat betreft weer een topweek. Op maandag hadden we 28 koks in opleiding, op woensdag 25 bankiers en op vrijdag 20 mensen van een bouwbedrijf.
Eerst de koks
Die kwamen van 4 horeca opleidingen waar ruimte gemaakt wordt voor de kennis van koks waar eten vandaan komt met de seizoenen. Ze kwamen meehelpen in de Lincolnparktuin en koken met wat er die dag van het land kwam. Favoriet van die dag was om tientallen producten op een pizzabodem te gebruiken. Want zowel de leemoven als 3 barbecues waren druk in gebruik. De dag smaakte naar meer van beide kanten! En daar hoopten we al op.
Bankiers
Op woensdag kregen we bezoek van een groep ING bankiers. ING geeft nl aan al zijn werknemers de kans om 2-3 middagen maatschappelijk vrijwilligerswerk te doen. Deze groep was al 2x eerder geweest. Hun voordeel bij het werken met MEERGroen is dat er wel 25 soorten werk in de natuur mogelijk is en dat het jaarrond kan met grote groepen. Ook deze groep zette zich in op onze nieuwe uitvalsbasis: Lincolnpark buurttuin. Van alles werd onder handen genomen: grof wieden om de rabarberplantage weer terug te veroveren, fijn wieden om de koolplanten te redden, tegelpaden aanleggen en het maken van boomspiegels in de boomgaard. En last but not least: biologische bestrijding van koolrupsen die dreigen al onze koolplanten op te eten. We plukken nu al 10 dagen lang elke dag 50- 100 rupsen van onze koolplanten en nu pas worden de aantallen wat minder. De volhouder wint. ING zou een goede partner zijn om regionale, nationale of zelfs internationale projecten op de kaart te zetten en dat hebben we uitgebreid besproken. Wie weet komt het er een keer van.
Bedrijven
Op vrijdag hadden we een derde groep van 20 mensen. Meestal hebben we een afdeling van een bedrijf. Dit was een heel diverse groep: een bouwbedrijf die deuren en vloeren maakt had al zijn partners uit de keten uitgenodigd om samen een dagje kennis te maken en hadden ons gevonden via de meerbomen actie. Ze wilden nl graag bomen planten. Deze vrijdag hebben we met hen het eerste klimaatbos van dit seizoen van 400-450 boompjes geplant op het C-Beta terrein (openingsfoto). Dat was al gepland voor april maar door allerlei procedures was het er nog niet van gekomen. Die boompjes (vooral elzen) konden we nu al planten omdat ze nog beschikbaar waren in potten van boompjes die in kweekpotten van een fruitteler ontkiemd waren. Die staan nu eindelijk in de grond. 4 m3 compost moet ze helpen om snel groter te worden. Om de middag een beetje interessanter te maken hebben we ook gewerkt aan het afbouwen van de verticale tuin. Dat hield in het afmaken van de trap en het looppad over de tuin, het wieden van ongewenste soorten en het uitleggen van dakpannen in contourlijnen waar tussen we leuke plantensoorten gaan zetten. Die klussen waren in 2 uur klaar en na een pauze hebben we ook nog een nieuwe groentetuin aangelegd door op een braakliggend veld 25 m3 compost uit te rijden. Ook deze groep heeft toegezegd de relatie op een of andere manier te willen continueren.
Het kost wat energie en voorbereiding om met dit soort onervaren groepen te werken, maar bijna zonder uitzondering is het voor de deelnemers een leuke en leerzame dag en een eyeopener en wordt er meestal meer gedaan dan van tevoren verwacht. En zo komen we stap voor stap verder om ecologie en handen uit de mouwen steken op de kaart te zetten.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024