Stichting MEERgroen Hoofddorp: ‘Op naar Frankrijk en Italië’

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

Vorige week zette een periode met vorst in,  die een grote hap uit deze week nam en daardoor gingen geplande bomen red- en bollen-plantacties niet door. Dat gaat nl niet als de grond tot 5 – 8 cm diep bevroren is.

Blog Franke van der Laan:

Op maandag lukte het nog net om boompjes in te kuilen. Daarna hebben we onze tijd nuttig besteed aan het voorjaarsklaar maken van de kas in Rijsenhout. Na 2 dagen extra wieden en opruimen kwam er woensdag 40 m3 compost waarvan 2 dagen later al 60 % op zijn plek lag. Dat lukte mede dankzij de grote inzet van de MEERGroen kernploeg in de opmaat van onze nieuwjaarsborrel en -diner.

Het vorstweer nodigde ook uit ook om insectenhotels te bouwen: er zijn in de Meijerslaan in 2 werkdagen 16 grote exemplaren gezaagd, 13 stuks in elkaar geschroefd en geschilderd en 2 stuks gevuld. Ook is er aan 20 kleintjes op dezelfde manier gewerkt en zo kunnen we de golf van belangstelling die altijd in het voorjaar opkomt, goed opvangen.

Omdat we zaterdag met een grote knutselgroep waren, was er ook tijd om te werken aan de bordjes die we bij onze bloemenweides in de Haarlemmermeer gaan zetten. Die bordjes, door ons ontworpen en door de gemeente gemaakt, moeten nog vandalismebestendig worden gemaakt. Voor de twee eerste bordjes hadden we genoeg materiaal. Misschien dat het een mooie combi is om de bordjes samen met een insectenhotel te plaatsen.

Nieuwjaarsreceptie 

Na het werken in de kas hebben we met de kerngroep van 25 mensen het jaar gezellig ingeluid met een borrel en een maaltijd verzorgd door Richard en Bruna, de kaseigenaren.

Ook de dag erop was er zo’n borrel met maaltijd met de Meerbomenkernploeg in Doorn. In beide gevallen konden we tevreden terugkijken op een mooi 2023 en met vertrouwen op mooie kansen in 2024.

Frankrijk en Italië

Er is nl al weer van alles in beweging op het internationale vlak. Op dinsdag hadden we een overlegsessie met mensen die in Frankrijk wonen of er contacten hebben. Met die 6 mensen en met steun uit Nederland gaan we een paar oogst- en plantdemonstratieprojecten opzetten rond de ChangeNow conferentie op 25 -27 maart in Parijs: de PlusArbres.Vite campagne

Op vrijdag kwamen er zelfs 4 Italianen op bezoek. Met name mensen van de EcoRestoration Camps, die voor een ander project ook in Nederland waren. Zij hebben belangstelling om het PiuAlberi.Ora concept in hun projecten mee te nemen. We hebben een halve dag met ze overlegd en een paar oogst- en plantplekken nagelopen. Als je elkaar eenmaal fysiek ontmoet hebt, werkt het in alle digitale vervolg- overlegjes beter.

Nationaal Klimaatbeleidsplan

Naar aanleiding van de Top van Onderop waren we uitgenodigd om als burgers mee te denken over de 2e versie van het Nationaal klimaatbeleidsplan. De eerste versie voor de periode 2020 – 2024 was tot stand gekomen tijdens allerlei gesprekstafels. Wat daaruit kwam was eigenlijk alleen energietransitie zonder veel oog voor het ecosysteem als randvoorwaarde voor de samenleving. Dat moet in de volgende versie anders kunnen. In een Teams sessie kwam er een beetje ruimte daarvoor. Een concrete invulling daarvan is mogelijk op 23 en 24 januari tijdens life sessies. Veel tijd is deze week gestopt om daar een goede ploeg heen te krijgen.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen