De term komkommertijd komt vanwege het feit dat wanneer iedereen op vakantie is, er vaak weinig nieuws is te melden. Maar houdt ook de natuur vakantie?
Blog Franke van der Laan
Omdat de productie uit de natuur juist dan maximaal is, was ooit het grootste nieuws dat er duizenden tonnen komkommers op de veiling doorgedraaid werden omdat er meer aanbod was dan vraag.
Wat met komkommers speelt, speelt eigenlijk met alles wat er groeit. Erger nog: de zomervakantie is ooit ontstaan om iedereen vrij te geven om te helpen op het land en er voor te zorgen dat er de rest van het jaar te eten was. Nu onze landbouwsamenleving veranderd is in een kantoorsamenleving is die traditie vergeten.
Wel houdt bijna iedereen hardnekkig vast aan het verworven recht om vrij te zijn, maar dan om het omgekeerde te doen van de handen uit de mouwen te steken. Die behoefte om niets te doen wordt zo massaal opgevolgd dat we helaas in alle uithoeken van de wereld de mooie plekjes vol zetten met spuuglelijke hotels en andere accommodaties.
Omdat wij als Stichting MEERGroen een samenleving nastreven in balans met het ecosysteem, hebben we van die vakantiecultuur veel last. Ook bij ons is de productie van 2,5 ha groentetuinen en kassen maximaal. De oogst aan tomaten, bieten, aardappels, uien, pompoenen, courgettes, bramen en nog diverse andere producten is erg hoog. Producten zoals aardappelen en pompoenen kun je redelijk bewaren, maar sla, bramen, Japanse wijnbessen, tomaten die de helft van de oogst vormen, zijn zeer bederfelijk.
Het doet zeer om in deze tijd van overvloed regelmatig eten weg te moeten gooien. Daar komt nog bij dat de moderne consument extreem kieskeurig is. Alles met een plekje wordt meestal onmiddellijk afgedankt en weggegooid. Wij telen principieel biologisch. Het enige waarmee we spuiten is met water. Wij beschouwen een vlekje juist als ons kwaliteitskeurmerk. Daaraan kun je zien dat we echt biologisch telen. Veel mensen willen biologisch en gezond eten, maar dat gaan niet samen met de eis/verwachting dat het er aan de buitenkant net zo ‘mooi’ uit moet zien als producten waar omheen alle leven omheen is doodgespoten.
Groenteabonnement
We hebben een aantal relatief grote afnemers zoals een restaurant, een winkel en 2 marktkramen en deze week hebben we weer een nieuwe veelbelovende afnemer gevonden: een wijkcentrum dat wekelijks voor 1000 mensen kookt. Dat gaat helpen. Zeker van juni t/m oktober is er altijd meer dan genoeg. Naast de professionele klanten nodigen dan ook graag iedereen individueel uit om mee te delen in de rijkdom van moeder natuur. Ons ‘business’ model is dat je geeft wat je de producten waard vindt. We doen het niet voor het geld maar om meer bewustzijn te creëren van hoe het anders kan en om een maatschappelijke beweging te creëren die niet op risico management, geld en wantrouwen draait, maar om het samen leuker te maken… Om iedereen mee te laten delen hebben we een groenteabonnement geïntroduceerd. Op deze plek kun je je voor de meergroente app-groep aanmelden : https://stichtingmeergroen.nl/groenten/
Elke donderdag wordt er in deze app gemeld wat de producten van die week zijn. Voorlopig is alleen op zaterdag onze winkel open. Als er meer mensen meedoen wordt het interessant om ook op andere tijden open te gaan.
De winkel is op onze uitvalsbases: de Lincolnpark buurttuin: Bennebroekerweg 531 , Hoofddorp.
Het verloop van de week
Eigenlijk bestond de hele week uit wieden en oogsten, maar wel met een grote variatie. Op maandag in de 10.000m2 kas in Rijsenhout: vooral onze 10 soorten tomaten, de eerste druiven, tomatillios en pepers.
Op dinsdag oogstten we voor de grote klanten en leverden we uit wat ze konden gebruiken (15 % van de oogst van deze week). Woensdag richtten we onze aandacht op bloemenzaad. We zijn bezig 120 kg bloemenzaad te verzamelen voor 6 ha nieuwe bloemenweides. Bloemenzaad is heel duur: tussen 300 en 500 euro per kg. Dat geld hebben we niet maar we hebben wel handjes en veel bestaande bloemenweides. We zitten deze week op 40 kg zaad wat al geschoond is en nog 40 kg wat ligt te drogen om daarna te zeven. Dus die 120 kg gaan we wel halen voor eind september.
Op donderdag hebben we het 2,5 ha Pabstlaan fruitpark opgeknapt. De buurt wil daar niet echt voor in beweging komen (ons fruit plukken ze wel..) dus doen we het beheer zelf maar. Deze week doen we daar nog een deel opknapwerk en dan is de 2,5 ha weer op orde.
Dan gaat het beter met het 6 ha Meermond park in Heemstede. Daar hebben we een vaste groep van 15- 20 mensen waarmee we het werk goed aankunnen. De fruitoogst daar ziet er zeer veelbelovend uit en ook de bloemenweides en het moeras zijn weer selectief gemaaid en gehooid en zo ontdaan van ongewenste soorten zoals riet, mosterd en distels.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2025