Week van NL Doet, werkzaamheden o.a. jeugd in de natuur

Foto: St MEERgroen

Deze week was de week van Nldoet. Dat is altijd een van de top weken van het jaar. NLdoet is de grootste vrijwilligers activiteit in Nederland ,georganiseerd door het Oranjefonds.

Daar doen meestal zo’n half miljoen mensen aan mee in 15000 verschillende activiteiten. Het idee achter Nldoet is om de handen uit de mouwen te steken voor de maatschappij en sociale cohesie.

Dat past naadloos op wat wij willen en doen: 365 dagen per jaar. Dus we maken graag gebruik van het netwerk van het Oranjefonds om mensen, die voor Maxima en Willem Alexander de handen uit de mouwen willen steken ook te betrekken bij onze natuuractiviteiten.

En dat werkt heel simpel: het kost een avondje om 14 projecten op de Nldoet website in te schrijven en daarna gaat het vanzelf dat er aanmeldingen binnenkomen: scholen, bedrijven, politieke partijen en losse burgers. Zo doen we het al een jaar of 15 en ook met de burendag, Fête de la nature, de nationale natuur werk dagen, Earth day en noem maar op.

Dit jaar was bijzonder succesvol: Er schreven zich meer dan 600 mensen in. Wat we dan proberen, is ze niet allemaal op 2 dagen te laten komen, maar de opgaven te spreiden en ook dat lukte aardig dit jaar. Zo is het voor ons ook makkelijker om iedereen aandacht te geven. De 2 NLdoet dagen 11 en 12 maart hebben we zo uitgesmeerd over maandag 8 tm zaterdag 12 maart en ook kwam het een bedrijf beter uit om te komen in april.

Wat we aan mensen kunnen faciliteren hangt af van het beschikbare gereedschap en vooral van het aantal mensen dat bereid is om groepen te begeleiden.

Het is nl redelijk droevig gesteld met het zelf organiserend vermogen en het praktisch inzicht van de meeste mensen. We leven echt in een kantoorsamenleving, waar iedereen weet hoe een koffiemachine en een computer werkt, maar hoe je een schep of een zaag vast moet houden: Ho maar. Ook het onderscheid zien tussen en zaailing en een bloeiend bolletje zoals een krokus is ook lastig.. Daar kijkt het gros overheen (en gaat er bovenop staan …). Laat staan dat men de verschillende gewenste (bv eik) en ongewenste boomsoorten (zoals esdoorn) kan onderscheiden.

Maandag werkten we op fort Kudelstaart en deelden we monumentale bomen uit, troffen we voorbereidingen om 600 mensen in 5 dagen te verwerken: van mest voor boomgaarden via gereedschap tot koffie en wat lekkers voor elke dag.

Dinsdag hadden we een bedrijf in Noordwijk, waarmee we een record bomenred-actie realiseerden: maar liefst 7500 stekken van vlinderstruiken. Die gaan we inzetten om mensen te stimuleren om tegels uit hun tuin te vervangen door bloei en allerlei politieke partijen gaan ze uitdelen als campagne presentje. Woensdag kwam er een school met 100 leerlingen op bezoek om te helpen op landgoed Groenendaal. Die wilden we inzetten om een stukje landgoed van bramen en esdoorns te ontdoen en ze te laten genieten van mooie bloemen, eetbare planten en monumentale bomen. Maar dat was helaas aan 60 van de 80 VMBO-ers niet besteed.

Halverwege de dag hadden we bijna een revolutie, omdat ze het ‘saai’ vonden, ondanks het feit dat ze punten konden verdienen voor leuke en lekkere prijzen. Donderdag ging het een stuk beter met 60 VWO-ers .Die zijn iets beter aanspreekbaar om het nut te zien van er samen er iets moois van te maken.

En die hadden meer lol in de uitdaging om ongewenste boompjes van eerst een halve meter, dan van 2 meter, van 4 meter en uiteindelijk 15-20 meter te verwijderen. Vrijdag hadden we 4 projecten: Weer de scholen: nu met 100 havo leerlingen. Dat liep weer uit op een vergelijkbaar drama als de VMBO-ers. Slechts 30 leerlingen hadden er lol in en je kunt je dus voorstellen hoeveel ondergroei en bolletjes er vertrapt werden en hoeveel bomen die juist moesten gespaard worden, werden uitgerukt. Die hebben we ze allemaal terug laten planten. Toch waren deze dagen nuttig om de scholen en de leerlingen duidelijk te maken dat naast aandacht voor theorie ook aandacht voor praktisch inzicht en vaardigheden essentieel is.

Tegelijkertijd werkten we in Meermond op de natuurspeelplaats, op de groente tuin in Park2020 en in Sassenheim om bomen uit te delen.

De NLdoet week werd afgesloten met het planten van 4000 bomen in Weesp en het verzorgen van fruit bomen in de Jansonius natuurstrook voor Hospice Bardo in en Houtwijkerveld in Hoofddorp.

Toen konden we zondag terug kijken op een mooie week en even rust nemen om onze eigen groentetuin (van1000m2 ) voorjaarsklaar te maken en volgende week gaan we weer voluit met de nationale boomplantdag. Dan delen we 200 monumentale bomen en 30.000 zaailingen van 100 soorten uit in Hoofddorp (16 maart) ,

Aalsmeer (19 maart) en Sassenheim (20 maart). Met deze acties is de meerbomen.nu.nu activiteit voor dit seizoen zo’n beetje afgerond. Tot 1 april werken we de laatste winkeldochters weg en vanaf 1 april wordt het volop bloemenweide-, groentetuin- en boomgaardentijd.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen