Altra College scoort met detectiepoortje

Foto: Google Streetview

Van de negen scholen voor voortgezet onderwijs en mbo’s in Haarlemmermeer gaat het Altra College in Hoofddorp het verst in de campagne voor wapen- en drugsvrije scholen. Vooral de toepassing van een mobiel detectiepoortje tijdens een onverwachte algehele controle springt daarbij in het oog.

(bron: Gemeente Haarlemmermeer)

Dat leverde al de nodige media-aandacht op en ook een compliment van minister Ferd Grapperhaus van justitie en veiligheid toen hij een werkbezoek bracht aan het winkelcentrum van Floriande om kennis te maken met de YouChoose aanpak van de gemeente en haar vele partners. Directeur Pien Stroethoff van het Altra College, een school voor voortgezet speciaal onderwijs, vindt een algehele schooldetectie waarbij honden en een detectiepoort worden gebruikt geschikt voor alle scholen die in actie komen tegen wapenbezit en drugsgebruik. Ze beveelt de aanpak van haar Altra College dan ook van harte aan.

Het Altra College zette het poortje voor het eerst neer in maart 2020. Dat was vlak voor de pandemie. De aanleiding was een incident, gelukkig zonder concrete gevolgen. Maar het incident werkte wel als een alarmbel. Op het Altra College was men het er al snel over eens dat er iets moest gebeuren om ervoor te zorgen dat er geen spullen de school in komen die daar absoluut niet horen. Het poortje komt bij Cargo Screeners vandaan, een bedrijf dat vrachten op Schiphol en Eindhoven screent. De eerste controle, uitgevoerd in samenwerking met de politie en honden die hun neuzen in jassen en tassen staken, had het best denkbare resultaat: er werd niets noemenswaardig gevonden.

Prettige effecten
Maar er zijn nog meer prettige effecten. Directeur Pien Stroethoff: “De kinderen voelen zich veiliger sinds ze weten dat wij minimaal één keer per jaar die algehele controle met het poortje en honden doen in samenwerking met de politie. Zij zijn blij met de preventieve werking. En we geven er ook een krachtig en goed begrepen signaal mee af aan de ouders. Zodat ook zij in de gaten krijgen: dit is wat wij, de school, doen, maar ook u moet in actie komen. Weet u wel zeker dat er alleen boterhammen in de schooltas van uw zoon of dochter zitten?”

Thermometer
“Wij steken op deze manier als het ware een thermometer in onze school. Zitten we allemaal nog op dezelfde lijn, houden we ons aan de afspraken over wat er wel en niet mee het schoolgebouw in mag worden genomen. Dat zijn afspraken die school, kinderen en ouders met elkaar maken. Die regels moeten voor iedereen klip en klaar zijn. Ik kan geen goede redenen bedenken om tegen detectiepoortjes te zijn. Of sluiten we liever de ogen voor wat er gebeurt?”

Op de vraag hoe wordt bepaald of er een geschikt moment is om de detectiepoort van stal te halen, gaat Pien Stroethoff niet in. “Alles wat ik daarover zeg, zou voorspelbaarheid in de hand kunnen werken. Het enige wat ik erover kwijt wil, is: minstens één keer per jaar.”

Jassen, tassen en kluisjes
Veiligheid staat bij het Altra College hoog op de prioriteitenlijst. Los van de detectiepoortjes doet de school ook aan jassen-, tassen- en kluisjescontroles. Maar daar moet een aanleiding voor zijn, zoals verdacht of vreemd gedrag. Een leerling bijvoorbeeld die een drillrapliedje aan het zingen is. Pien Stroethoff of adjunct-directeur Soufiane Meziane nemen in zulke gevallen samen met de leerling een kijkje in de spullen. “Dat zou ook met je gebeuren op Schiphol als je roept dat je een bom bij je hebt, of je dat nu voor de grap doet of niet.”

Anonimiteit
De inzet van een mobiel detectiepoortje gaat nog een stap verder. Directeur Pien Stroethoff kent de vooroordelen en de verhalen over haar school en de leerlingen die als probleemleerlingen worden gezien. Om die reden worden de poortjes door sommigen wel geschikt gevonden voor een school voor voortgezet speciaal onderwijs maar niet voor een reguliere school.

Pien Stroethoff: “Het klopt dat de ongeveer 115 kinderen van onze school een grotere ondersteuningsbehoefte hebben. Maar wij zijn een kleine school, hebben heel goed zicht op wat er speelt, we kennen elkaar goed. Dat is toch een heel ander verhaal dan een school met drieduizend leerlingen met misschien over een paar klassen verspreid leerlingen met problematisch gedrag. In zo’n anonimiteit kan er heel veel gebeuren.”

Straatcultuur
“Op de school waar mijn kind op zit, gebeuren zulke dingen niet, hoor ik vaak zeggen. Ik help het je hopen, zeg ik dan. Of schoolleiders die zeggen: wij houden de straatcultuur buiten. Dat kan dus niet. Het is naïef om dat te denken. In de coronaperiode waren veel kinderen op straat. En nu zijn ze, gelukkig, weer op school. Ouders en leerlingen laten ons weten dat ze blij zijn met wat wij doen voor de veiligheid. Weet je waarom? Omdat ze het zat zijn dat de maatschappij zo is verhard.”

Cookieinstellingen