Activiteiten in de natuur: wekelijks blog Franke van der Laan

Foto: St MEERgroen

Ecoloog Franke van der Laan vertelt in zijn wekelijkse blog over zijn klimaat- en natuuractiviteiten in Haarlemmermeer en in de regio.

Lincoln park, Park 2020 en Kas Rijsenhout  

Deze week hebben we de meeste tijd doorgebracht op onze groentetuin projecten. De kas in Rijsenhout (7.500 m2) is geheel gewied in 1 dag. Dat was vorig jaar wel anders. Stap voor stap wordt het werk makkelijker omdat de zaadvoorraad in de grond kleiner wordt. Van Park 2020 hebben we nog steeds geen duidelijkheid over wat er gaat gebeuren en daarom koersen we er maar op af dat de kas en de helft van 13 teeltvakken (elk 120 m2) moeten verdwijnen. Van de overblijvende 6 vakken hebben we er nu al 3  voorjaarsklaar. D.w.z. dat de ingekuilde boompjes er uit zijn, ze zijn gewied en gespit en rul gemaakt. Het vak met asperges heeft vaste planten. Dat werk viel dus wel mee. 1 vak hebben we deze week helemaal gevuld met aardappelen en uien en een ander vak is klaar voor inzaaien. Daar komt een makkelijk gewas: 4 compost rillen met courgette en pompoenen. Nog 2 vakken in te zaaien. Van de 7 vakken die we opgeven is de 40m3 teeltaarde van 2 vakken al naar Lincolnpark overgebracht. Nog 5 vakken te gaan dus. Daar moeten eerst de hekjes vanaf en dan de grond gewied anders brengen we ongewenste soorten als kweek over op de nieuwe tuin. Dan kan een machine de 30 cm dikke teeltlaag (nog 100m3) opladen en die gaat mee naar Lincolnpark.

Op Lincolnpark zelf zijn we flink opgeschoten met het inrichten van de kas. Zo hebben we de eerste lading grond van Park 2020 op zijn plek gekregen in de vorm van een rabarberplantage en een dikke teeltlaag van  20 cm in de kas (foto) . Nu die er ligt kunnen de planten uit de kas van Park 2020 over zoals druif, citroenverbena en ander kruiden.  Ook zijn we flink gevorderd met het inrichten van een sociale ruimte in de kas. Die wordt grotendeels betegeld en daarvoor moet de grond geëgaliseerd en met 5m3 zand afgedekt worden. Daar kunnen we dan bijeenkomen met grotere groepen en activiteiten met de wijk organiseren. Deze ruimte is 7 x 15 m.

Inmiddels staan in de boomgaard de kersen, pruimen, peren en een deel van de appels al in bloei en alle boompjes van de windsingel staan in de startblokken voor een groeispurt. Hopelijk is de windsingel effectief aan het einde van dit seizoen.

Met de nodige regen is de 15 m3 regenwatertank die vorig week aan de kas gebouwd is nu voor 1 m vol. Nu wordt het dus tijd om aan de overloop te gaan werken.

Afronding MeerBomenNU.nu seizoen?

De meeste Meerbomen groepen zijn al rond 2 maart gestopt met de laatste uitdeeldag. Bij MEERGroen gaan we meestal door tot 15 april want veel mensen komen pas in maart en april in de stemming om bomen te planten. Dat blijkt ook dit jaar weer want nog elke dag melden zich mensen voor boompjes. Het lijkt er op dat we zelfs alle wilgen kwijt raken aan een kunstenaar die een levend kunstwerk wil maken. Op vrijdag 5 april vierden we met de kerngroep van ca 100 mensen het einde van het seizoen. Dat gaf veel energie en veel van onze eigen vrijwilligers vielen in de prijzen of werden genomineerd daarvoor.

Een leuke uitsmijter van deze week was dat de 500 frambozenplanten die ergens over waren opeens 30.000 fruitstruiken bleken te zijn. Daar gingen we zondag 8 april voor op pad. Die kunnen we vast wel ergens plaatsen of inkuilen voor het volgende seizoen. Vooral dit soort kansen maakt dit werk zo leuk.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen