Medewerkers St Meergroen beleven relatief rustige week

Foto: St MEERgroen

Het komt niet veel voor, maar deze week was redelijk rustig met een paar hoogtepunten. Stichting MEERgroen bleef natuurlijk op diverse locaties actief.

Blog Franke van der Laan:

Op maandag hebben we ruim 800 boompjes met de hand gered op Fort Kudelstaart. Dat zijn de laatste kleine boompjes die we zelf met de hand kunnen redden voordat volgende week een grote kraan beschikbaar komt om ook de grotere exemplaren te verwijderen. Dat wordt de aanloop naar het kaal maken van het hele fort om gras in te zaaien zoals het fort ooit bedoeld was (in 1906).

Hoofddorp

Dinsdag hadden we een halve dag nodig om een paar 1000 boompjes te kuilen van de dagen ervoor en de rest van de dag werkten we inde bos strook van Kalorama in Hoofddorp. Daar ontdekten we een maagdelijk stukje verwaarloosd bosplantsoen, waar we minstens 400 kersenbomen konden redden, naast 600 van andere soorten zoals meidoorn, veldesdoorn en hazelaar. Op woensdag stortten we ons op de orchideeënweide bij de Big Spotters Hill in de Groene Weelde. Daar stonden 1000 berken en elzen voor ons klaar om gered te worden. Omdat we daar elk jaar de boompjes weghalen blijft de orchideeënweide daar in stand en breidt zich uit met telkens meer soorten: eerst alleen rietorchis, toen de moeraswespenorchis, daarna de brede wespenorchis en 2 jaar geleden ook de keverorchis. Nu ontbreekt eigenlijk alleen de bijenorchis nog. Maar die komt nog wel een keer.

Rijsenhout

Donderdag zou het regenen zoals elke dag, maar de regen kwam pas in de avond. Toch hebben we die dag gebruikt voor de kas in Rijsenhout: De laatste irrigatieslangen hebben we op orde gebracht en inmiddels zijn er al 27 rijen groente ingezaaid. In deze tijd van het jaar kan dat al met bieten, sla, radijs, peul, doperwten en kapucijners. Over twee weken gaan we aan de tomaten en daarna courgettes en de rest.

Vrijdag beloofde weer een natte dag te worden en weer regende het bijna niet. Dus met 12 mensen konden we heel wat doen op Meermond aan bramenopschot. Ook mochten we 40 kruisbessenstruiken redden van het fort Hoofddorp, die daar door de restaurant gasten niet gewenst zijn.

Lincolnpark

De kruisbessenstruiken komen mooi van pas in Lincolnpark.  Op zaterdag werden ze weer geplant op Lincolnpark en konden we ze splitsen tot minimaal 50. Zo hebben we inmiddels ruim 300 fruit stuikjes van rode bes, zwarte bes, Josta bes, rode en groene kruisbes, Japanse wijnbes, framboos, braam, snack kiwi, en prachtframboos uit eigen voorraad weten aan te planten. Zo wordt een fruitmarkt betaalbaar.

NPO podcast

Op allerlei onverwachte manieren lopen mensen tegen onze activiteiten aan. Een aantal journalisten van de NPO en de Groene Amsterdammer raakten verzeild in een boomuitdeeldag van de meerbomenactie. Ze werden zo gegrepen door de positieve energie, dat ze zich in onze actie verdiepten en uitkwamen bij ons voor een interview in de vorm van een podcast over bomen. Die podcast hebben we tussen de bedrijven  opgenomen deze week.

Slechtvalk

De meeste emotie van deze week kwam tegen het weekend los door het bericht dat er een slechtvalk karkas  gevonden was onder onze nestkast. We zijn al 4 jaar aan het tobben met broedresultaten. 4 jaar geleden ging er (na 7 jaar) een paartje broeden en hadden ze 3 eieren. Daaruit kwamen 2 jongen die binnen 2 dagen dood waren door de koude en een slecht mannetje. 3 jaar geleden waren er weer 3 eieren en een goed mee broedend en zorgzaam mannetje. Maar toen raakten de eieren gebutst en was er geen jong. 2 jaar geleden is het manentje door een ongeluk of vogelgriep weggevallen en kwamen er dus zelfs geen eieren en nu net nu het vrouwtje broeds werd kregen wede mededeling dat er een ’karkas’ gevonden was. Ook zagen we het vrouwtje 4 dagen niet op de camera… Maar gelukkig op zondag bleek ze er nog te zijn (foto).  Laten we hopen dat ze dit jaar wel een goed manentje vindt en dat we eindelijk eens jongen krijgen die groot worden.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen