Veel wateroverlast, deelname klimaatmars en MehrBaeume.Jetzt start

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

Ook deze week bleef het extreem natte weer aanhouden. Ons Lincolnpark-terrein lag vrijdag 10 november onder 10 cm water en de meeste dagen regenden we bij het boompjes redden tot op onze huid nat, ondanks toch wel redelijk goede kledij. Toch hielden we de moed erin en voegden 7600 boompjes toe aan de boomvoorraad in 6 acties en namen deel aan de klimaatmars.

Blog Franke van der Laan:

Mehr Baeme Jetzt

Een van de hoogtepunten van deze week was de start van het bomenseizoen in Duitsland. Een ploeg van studenten uit Utrecht waaronder 3 Duitsers hebben daar bij een hoofdrol gespeeld met hun jeugdig enthousiasme. De startactie was in een Landgoed in Melle, vlakbij Osnabrück,  ruim 300 km van huis. Nog maar net omgekleed van een totaal verregende dag in Groenendaal Heemstede (1927 boompjes met 8 mensen), gingen we weer op weg met touw, labels en 20 spades.

Om 9 uur in de avond werden we op gevangen door Kai, die een Gnadenhaus ( dierenopvang) runde voor verlaten huisdieren. De ontvangst was allerhartelijks. Aankomst in de avond gaf de mogelijkheid om de volgende dag voor 10 uur de werkzaamheden te verkennen. Dat was wel nodig want er was gerekend op het oppotten van de zaailingen. En dat ging niet in potjes van 10 x 10 cm, want de meeste boompjes hadden een kluit van 20 x 20 cm of meer.

Er deden meer dan 30 lokale mensen mee, dus samen waren we met en mooie ploeg van 40 mensen. De Landgoedeigenaar kwam zelf ook langs en steunde de actie volop. Voor iedereen was de dag een eyeopener. Niet alleen om de 23 soorten die we vonden, ook de aantallen en hoe leuk het was om zo in het bos op ontdekkingstocht te gaan. Ook gaven verschillende mensen aan dat ze eigenlijk de moed hadden opgegeven met het klimaat en dat deze aanpak ze weer moed en energie gaf. Toen we de 1600 boompjes inkuilden bleken er ook nog volop weidechampignons te staan die gretig aftrek vonden.

De dag werd met heerlijke Duitse broodjes, glühwein en soep afgesloten. Als klap op de vuurpijl kwam de boodschap, dat er og 30 andere landgoedeigenaren waren die graag geholpen wilden worden met het beheer. Dat gegeven gaan we gebruiken om in de pers meer vrijwilligers te mobiliseren om die klus te klaren. Op naar 1 of 2 miljoen bomen in Duitsland Per jaar!

Klimaatmars

Het tweede hoogtepunt van de week was de klimaatmars op 12 november. Daar liepen ca 80.000 mensen mee en het weer was deze dag een keer plezierig windstil en zonnig. We waren met een groep van een paar 100 Urgenda- en meerbomen-betrokkenen. De sfeer was opperbest en Onze leus Bomen houden van CO2 en Doe mee met meerbomen.nu ging er goed in (openingsfoto). Extra leuk was dat er een journalist van NHmedia de hele middag mee liep voor een rapportage over mijn klimaatburgemeesterschap en wat we van het nieuwe kabinet verwachten.

Die boodschap komt dinsdag 14 november op de buis en in de sociale media met een aparte brief rechtstreeks aan de politiek.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023

Cookieinstellingen