Van hoge temperaturen naar normalere waarden

Foto: St MEERgroen

Blog Franke van der Laan: Na een zeer warme start van het jaar zakt de temperatuur nu naar normalere waarden, d.w.z. tussen de -1 en +4 graden. Dan werkt het wat betreft natuurwerkzaamheden buiten toch lekkerder als het niet verder dan een graad of 10 afkoelt.

Als het dan ook nog veel regent, hagelt of sneeuwt is het nog minder leuk om boompjes uit te steken, want naast de hoeveelheid water uit de lucht, komt er nog een éxtra dosis van de takken af!

We hebben daarom vrij veel binnen gewerkt en binnen wil zeggen, in de kas in Rijsenhout.

Daar hebben we nu een volledige kap (3000 m2) plus nog een stukje in 1,5 maand opgeruimd en ontgonnen. We kwamen zelfs toe aan een stuk van 800 m2 die helemaal onder 40 x 60 tegels en stelconplaten van 600 kilo lagen. Alle 40 x 60 tegels zijn weg en de stelconplaten worden elders gebracht met een tractor (foto). In dit stuk kas heeft de afgelopen 10 jaar geen teelt plaatsgevonden. Deze week kwamen we zelfs toe aan het aanleggen van gaashekken voor peul, kapucijners, sugarsnaps en doperwten en het plaatsen van, een deel van, 1.800 touwtjes waaraan tomaten, komkommers, paprika’s, stokbonen en tomatillios kunnen gaan groeien. Al met al knapt het enorm op en ziet het er veelbelovend uit voor het nieuwe groeiseizoen.

Vanuit de meerbomenactie begint er nu beweging te komen om gebruik te maken van de aanwezige voorraad van 50.000 boompjes op onze 3 bomenhubs. Deze week zijn we twee dagen bezig geweest om grote bestellingen uit Noord-Holland, Gelderland en Noord Brabant mee te geven.

Nu februari in zicht komt begint het te kriebelen voor de fruitboomgaarden. Deze week hebben we dus 10 m3 oude koeienmest laten storten en zijn we begonnen met het vrij spitten van boomspiegels en hebben we ook een begin gemaakt met de wintersnoei.

Het bollenexperiment is afgebroken bij 175.000 van de 3,6 miljoen stuks. De laatste 60.000 stuks zijn met een bollenplantmachine in de Pabstlaan geplant.

Heemstede;

De week sloten we af met een dagje Sorghbosch. Daar hebben we ons een dag gefocust op grote bomen van 10 tot 25 m hoog. We halen daar esdoorns weg die (oude) beuken en eiken bedreigen en ook beuken die eiken en lindes bedreigen, d.w.z. als er tenminste genoeg andere exemplaren overblijven.

Terwijl we het seizoen volgen m.b.t. de diverse werkzaamheden hebben we altijd het oog gericht op de toekomst. Dat betekent mogelijkheden zoeken voor nieuwe terreinen en financiering en hoe we dit kunnen realiseren.

Zo zitten we in het staartje van 2 Oranjefonds aanvragen voor een ‘reuring in de wijk’ programma (dat doen we altijd!) Voor 8.000 en 15.000 euro hebben we bij de Provincie Noord-Holland een aanvraag voor 15.000 euro ingediend en zijn we begonnen met een Europese aanvraag waar 100.000 of 40.000 euro op het spel staat. In alle gevallen gaat het minstens zo sterk om het vinden van draagvlak voor onze aanpak om de stedelijke samenleving dichter bij de natuur te brengen. En zo kom je de avonden wel door.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen