Laatste week van ’t jaar: Administratietijd, papierwerk wegwerken

Foto: St. MEERgroen, aangeleverd

Blog Franke van der Laan, klimaatburgemeester Haarlemmermeer: De week tussen Kerst en Oud en Nieuw is ieder jaar de tijd dat we het papierwerk wegwerken. Dat wil zeggen het opmaken van de balans in het jaarverslag en financieel de boekhouding klaarmaken voor de accountant zodat we na 1 januari weer volop aan de gang kunnen.

Zo’n weekje van reflectie helpt ook om trends te zien waar we op in kunnen spelen, om facturen te ontdekken die nog niet voldaan zijn en om oliebollen en appelflappen te maken en die op allerlei gelegenheden uit te delen.

Deel van de planning is ook om in te schatten hoeveel teelt areaal we kunnen bebouwen, hoeveel zaad daarvoor nodig is, welke soorten en hoeveelheden gewenst zijn en dat vervolgens ook te bestellen. Volgend jaar wordt dat met de onzekerheid over Park2020 en het Lincolnpark niet echt makkelijk. Ook is het nog onduidelijk hoeveel vierkante meters van de kas in Rijsenhout we teelt klaar kunnen maken en ook restaurants en andere afnemers kunnen vaak niet echt aangeven wat ze wanneer willen hebben. Omdat ook de oogst in een nat of een droog jaar 2000% kan verschillen is dat een flinke puzzel. Dus rekening houdend met al die onzekerheidsfactoren maken we maar een inschatting van hoe we het dat het komende jaar gaan doen.

Reclassering

Nieuw is ook sinds deze kerstperiode dat we een proef hebben lopen met de reclassering. Na 2 jaar praten en kennismaken begint het nu te lopen dat we cliënten toegewezen krijgen die zich voor de samenleving in moeten zetten en dat geeft weer zo zijn eigen complicaties. Wij hebben graag extra handjes erbij en er is altijd genoeg te doen maar vaak blijken dit mensen te zijn die hun zaakjes niet echt voor elkaar hebben. Het zijn vaak goedwillende mensen die óf vastgelopen zijn in procedures óf waarvan de kennis van de Nederlandse taal en cultuur niet voldoende is. Daar hebben we natuurlijk begrip voor.

Dit uit zich dan o.a. ook in het feit dat ze zich niet goed kunnen organiseren en structureel veel te laat op de verzamelplek komen. Als we dan op pad willen om ergens aan de gang te gaan kan dat niet omdat de groep nog niet compleet is. De komende periode wordt dat een extra puzzel om het wederzijds interessant en lonend te maken.

Een hele week binnen zitten is onverdraaglijk dus ik ben er 2 dagen tussenuit geweest om leuke soorten te oogsten in Arnhem en omgeving. Dat leverde 4.000 vuilbomen en lijsterbessen op ( foto)die zeer welkom zijn in onze campagne om mensen te stimuleren hun tuinen te laten “onttegelen”.

Ook was de aanhanger, die elke dag op pad is met boompjes (dus modder) en gereedschap, dringend aan een opknapbeurt toe. De bodemplaat is op een aantal plaatsen weggeroest dus ging er na drogen een nieuwe bodemplaat op. Met dank aan de inzet van Adri onze directeur materiaalonderhoud.

Er was tussen de regenbuien door ook af en toe tijd om het beheer op de Nanningatuin bij te werken. Deze periode is nl de tijd om braamstruiken te snoeien en op te binden en het was hoog tijd om de hele tuin te wieden en composthopen op te bouwen voor de pompoenen en courgettes voor volgend seizoen.

Al met al toch weer en nuttig besteedde week.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Cookieinstellingen